Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z HZS Moravskoslezského kraje rozřezali Hyundai Tucson, odhalené vnitřnosti pomohou při výcviku

V Technickém muzeu v Praze ve čtvrtek 19. dubna 2018 profesionální hasiči z HZS Moravskoslezského kraje, ze stanice v Nošovicích, společně s firmou Hyundai představili vozidlo Tucson, které bude sloužit nejen při výuce vyprošťování z vozidel.

Pro moravskoslezské hasiče není nově prezentované „otevřené“ vozidlo Tucson prvotinou, již v roce 2015 jsme představili podobně upravený model ix35 od stejné automobilky. Zkušenosti s demontáží a řezáním hasiči zúročili právě při přípravě nového, modernějšího, vozu.

Přečtěte siProfesionální hasiči z Nošovic „ořezali“ automobil Hyundai ix35 pro výuku vyprošťování

Automobil Hyundai je upraven tak, aby byla vidět jak stavba karoserie, tak motor a jeho další konstrukční části, které jsou důležité pro co nejrychlejší a nejbezpečnější vyproštění osob po dopravní nehodě, zabezpečení havarovaného auta před případným výbuchem nebo požárem a také pro bezpečnost zasahujících hasičů.

„Vykuchána“ byla částečně i sedadla a boční dveře automobilu či volant. Například tuhost konstrukce „školicího“ vozidla Hyundai je odlišena barevně. Červenou jsou označeny nejtužší části, zelenou středně tuhé a žlutou barvou nejméně odolné. Celková úprava vozidla trvala zhruba měsíc.

Hasiči v Moravskoslezském kraji spolupracují se zdejší automobilkou, která se před několika lety významně zasloužila o výstavbu a vznik nošovické stanice HZS MSK, už od prvopočátků.

Automobil není určen pouze pro hasiče z Moravskoslezského kraje, rádi ho odprezentují například na soutěžích souvisejících s vyprošťováním osob či jiných akcích po celé republice. Domluva je možná na e-mailu vojtech.nezval@hzsmsk.cz.

Sdílet