Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Středočeští hasiči disponují technickými kontejnery, určeny jsou pro zásahy u staticky narušených staveb a zavalených osob

V polovině května 2018 převzali zástupci stanic Mladá Boleslav, Kutná Hora a Říčany nové technické kontejnery. Převzetí bylo spojeno s provedením třídenního intenzivního výcviku v areálu Záchranného útvaru HZS ČR ve Zbirohu, kde bylo pro nácvik připraveno několik zajímavých scénářů. Hasiči si tak mohli přímo na místě vyzkoušet práci s novými technickými prostředky.

Technické kontejnery jsou určeny především pro stabilizaci staticky narušených výkopů a záchranu zasypaných a zavalených osob, statickou stabilizaci budov, vytváření otvorů ve zdech nebo stavebních konstrukcích, vyhledávání osob v sutinách, zvedání břemen, osvětlení místa zásahu, nouzové zastřešení a v neposlední řadě je lze využití i pro řešení dopravních nehod nákladních automobilů nebo prostředků hromadné dopravy.

Přečtěte siKontejner Paratech moravskoslezských hasičů je svým vybavením unikátní, vozí prostředky k zabezpečení staticky narušených staveb

Přední čelo kontejneru je pevné a v oblasti za natahovacím okem je vyztuženo proti proražení hákem. Nosná kostra je vyrobena z pevných profilů a umožňuje manipulaci mimo zpevněné komunikace.

V zadní části je nad výklopnými dveřmi sváděcí LED alej oranžové barvy s osmi moduly.

Pořízení nové výbavy je reakcí na nárůst událostí obdobného charakteru ve Středočeském kraji. Jde především o zásahy u mimořádných událostí při záchraně zavalených osob, staticky narušených objektů (často i v důsledku dopravních nehod), ale také odstraňování následků po větrných smrštích.

V rámci Středočeského kraje jsou technické kontejnery umístěny tak, aby byla pomoc poskytována co nejrychleji a s co nejmenší časovou prodlevou.

npor. Ing. Martin Vondra
krajský koordinátor
HZS Středočeského kraje
Sdílet