Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mezinárodní cvičení „Roter Eber – Červený kanec“ prověřilo české a německé záchranné složky

Ve dnech 8. – 9. června 2018 proběhlo mezinárodní taktické cvičení složek záchranných systémů Spolkové republiky Německa a České republiky s názvem Roter Eber – Červený kanec.

Cvičení zorganizovala německá strana a zúčastnilo se ho více jak 15 organizací s celkem 2500 záchranáři a 378 kusy techniky. Toto mezinárodní setkání mělo prověřit připravenost záchranných složek obou států na mimořádné události s hromadným postižením osob.

Cvičení probíhalo zároveň na několika stanovištích a bylo zaměřeno například na velký požár lesního porostu, dopravní nehodu autobusu s vyproštěním osob, hašení v nepřístupném terénu nebo dálkovou dopravu vody. Jednotlivé modelové situace se odehrávaly v okolí měst Bad Kötzting, Chamerau a Blaibach.

Za Českou republiku se cvičení účastnil Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje a to jak formou cvičících jednotek, tak i díky odborníkům, kteří se stali součástí štábu velení cvičení.

Jednotka profesionálních hasičů ze stanice Domažlice byla povolána k vyproštění osob z havarovaného autobusu.

Dalších 8 jednotek bylo povoláno k dálkové i kyvadlové dopravě vody a hašení požáru v nepřístupném terénu. Požární tank SPOT 55 Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR připravil ukázku hašení techniky v nepřístupném terénu.

Přečtěte siHasičský tank SPOT-55 lze ovládat dálkově, veze 11 tisíc litrů vody

V rámci cvičení v pátek 8. června záchranáři nejprve bojovali s malým lesním požárem, který se rozšířil na velkou plochu.

Hlavní část cvičení proběhla v sobotu 9. června, kdy bylo dokonce cvičení přístupné široké veřejnosti, která mohla z vyhrazených míst pozorovat celé dění.

Nikdo z nás není ochráněn před mimořádnými událostmi a neštěstími. Z toho důvodu je velmi důležité nacvičit i takzvané mimořádné události v reálných podmínkách a ve velkém rozměru.

Obzvláště jsem potěšen, že se na cvičení podílejí i naši čeští přátelé se svými vozy a vybavením,

podotkl vedoucí zemského úřadu a šéf odboru pro řešení mimořádných událostí pan Franz Löffler.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet