Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Říčanech měl premiéru Den záchranářů jehož součástí bylo i předání technického kontejneru

V úterý 26. června 2018 se od 9 hodin uskutečnil vůbec první Den záchranářů v historii města Říčany. Celá akce probíhala na Masarykově náměstí v centru města.

Den záchranářů zahájil starosta Říčan Mgr. Vladimír Kořen, který nejprve poděkoval všem zúčastněným za pomoc při realizaci akce. Následně si na podium pozval zástupce Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje – ředitele územního odboru Kolín plk. Mgr. Bc. Dalibora Zemana a velitele říčanské stanice npor. Ing. Romana Hejzlara, kterým slavnostně předal technický kontejner určený ke statickému zajištění nestabilních výkopů a budov.

Na jeho pořízení se právě město Říčany podílelo významnou finanční částkou. Poté byli vyzváni zástupci Městské Policie Říčany a Policie ČR k převzetí záchranářských batohů, které jim radnice také zakoupila.

Město Říčany pravidelně podporuje profesionální hasiče, tento kontejner je již třetí mobilní technikou kterou spolufinancovalo.

Prvním vozidlem byl Rychlý zásahový automobil VW Transporter, který nahradil již dosluhující Opel Campo, druhou technikou byl kontejner na likvidaci chemických a ropných látek.

Přečtěte siŘíčanští hasiči převzali do užívání kontejner na likvidaci chemických a ropných látek, který z velké části financovalo město

Následoval program určený hlavně pro děti školního a předškolního věku, které si mohly prohlédnout a detailně se seznámit s vybavením složek IZS. Zároveň si mohly ve speciálním hasičském stanu vyzkoušet pohyb v zakouřeném prostředí a práci s termokamerou.

Dále bylo prezentováno poskytnutí první pomoci v interaktivním autobusu Asociace dobrovolných záchranářů České republiky, nebo byly k dispozici dva simulátory dopravní nehody, které představil Ústřední automotoklub společně s BESIPEM. U stánku říčanského dobrovolného sboru si děti mohly zkusit hašení makety domu pomocí džberové stříkačky.

Po celé dopoledne bylo na náměstí k vidění mnoho dynamických ukázek, které předvedla jak Městská Policie Říčany, tak i Policie ČR. Velkému zájmu se těšilo i představení práce asistenčních a záchranářských psů. Spoluorganizátorem Dne záchranářů byla Obecně prospěšná společnost Cesta integrace, která se na celé akci podílela velkou měrou.

Jak se na závěr všichni organizátoři shodli, první ročník věnovaný záchranářům se vydařil. Proto i věří, že bude každý rok pokračovat a postupně svou atraktivitou zaujme nejen malé diváky, ale také návštěvníky ostatních věkových kategorií.

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje
Sdílet