Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči obce Čistá u Horek cvičili ochranu obyvatelstva, mají nové vybavení

Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Čistá u Horek má svou základnu v nejvýchodnější obci Libereckého kraje. Přesto mají místní dobrovolní hasiči velký význam pro celý region Jilemnicka – a možná nejen tam.

JPO V má totiž předurčení pro ochranu obyvatelstva (OOb) pro ORP Jilemnice. Za tímto účelem prochází dlouhodobě členové jednotky speciálním školením.

V jednotce jsou čtyři technici OOb; dva členové jednotky mají školení na mobilní úpravnu vody a jedno družstvo se pravidelně účastní IMZ organizovaných v oblasti ochrany obyvatelstva HZS Libereckého kraje. Jednotka se také už dvakrát účastnila velkých cvičení v bývalém vojenském prostoru Ralsko.

Souběžně s odbornou přípravou běží také materiální zajištění, aby měla jednotka podmínky pro tuto specializaci. V roce 2016 bylo obcí za použití dotace MV a Libereckého kraje zakoupeno vozidlo FORD Transit 4×4.

Přečtěte siNejvýchodnější obec Libereckého kraje má nového pomocníka, v Čisté u Horek jezdí Ford Transit

V roce 2017 začalo už pořizování speciálního vybavení. Loni a letos totiž Liberecký kraj ve svém Dotačním fondu, programu 1.1 (podpora vybavení JSDHO) preferoval vybavení jednotek s předurčeností právě pro ochranu obyvatelstva.

Proto v roce 2017 zakoupila obec pro jednotku evakuační stan. Ten jednotka předvedla na odpoledni IZS v září loňského roku na místním hřišti a o pár dní později jej pak využila jako své zázemí na už uvedeném cvičení v Ralsku.

Přečtěte siOdpoledne se složkami IZS v Čisté u Horek představilo občanům hasiče i zdravotníky

Původně bylo v plánu pořídit vybavení více, ale bohužel žádost u Nadace Agrofert byla zamítnuta a obec již další peníze v rozpočtu nenašla.


Už koncem minulého roku ale začaly přípravy žádosti o podporu z krajského Dotačního fondu pro rok 2018. Pečlivá příprava a konzultace s kolegy z HZS, především s kpt. Ing. Radkem Vojíkem a kpt. Ing. Václavem Kopalem, se vyplatily.

Do vyhlášeného titulu tak obec, jako zřizovatel jednotky, předkládala v únoru letošního roku projekt za téměř dvě stě tisíc korun (196.312 Kč) obsahující několik desítek položek potřebného vybavení, aby jednotka byla plně pro svou předurčenost vybavena.

Díky detailnímu zpracování projekt uspěl a získal 70% podporu. Ihned se začalo s nákupy potřebného vybavení.

Byla pořízena podlaha pod evakuační stan, agregát na jeho vytápění, polní lůžka, spací pytle, jídelní potřeby, administrativní vybavení evakuačního střediska (tzv. Brněnský kufřík), osvětlení, rozkládací stůl a lavice, ale také žebřík, ženijní nářadí, kufřík s nástroji, stavební kolečko nebo dokonce křovinořez.

Na vybavení nechala obec vyrobit speciální klecové palety, které se pomocí paletového vozíku instalují na ložnou plochu zásahového Fordu.

Další prostředky putovaly na výstroj družstva, které má nové gumové holínky, rukavice se zvýšenou chemickou odolností nebo třeba vesty se znakem CO. A konečně byl pořízen ještě pomocný materiál jako desinfekční prostředky, zakrývací plachty a jednorázové rukavice.


V pátek 6. července 2018 se několik členů jednotky sešlo na hřišti u hasičské zbrojnice v Čisté, aby materiál cvičně sestavilo. Plné rozvinutí zabralo cca 1,5 hodiny.

Stavba přinesla několik důležitých zjištění, jako například potřebu vnitřního rozvodu elektřiny ve stanu, nedostatek kotvících kolíků a nutnost ohraničení prostoru pro technické zázemí (elektrocentrála a topící agregát). Jinak se však členové jednotky detailně seznámili s materiálem a naučili se s ním pracovat.

Projekt pořízení materiálu pro OOb podpořil Liberecký kraj. Zbytek prostředků poskytla obec Čistá u Horek z rozpočtu, konkrétně kapitoly Ochrana obyvatelstva.

Pokud vás článek zaujal, můžete čistecké hasiče potkat na akci Technisáž 2018 ve dnech 11. a 12. srpna 2018 v areálu bývalé koželužny v Novém Bydžově.

Ladislav Jiřička, velitel JSDHO Čistá u Horek
Sdílet