Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nová prvovýjezdová Scania v pražské Březiněvsi doplnila velkokapacitní ses­tru

Novou cisternovou automobilovou stříkačku pro první výjezd převzali 22. srpna 2018 hasiči pražské městské části Březiněves. Scania od WISS Czech nahradila dosluhující CAS K25 Liaz.

Cisterna stála celkem 6 494 191 Kč a doplňuje velkokapacitní Scanii od stejného výrobce, v níž hasiči jezdí od roku 2016.

Přečtěte siHasiči pražských částí Březiněves a Běchovice mají nové cisterny na podvozku Scania, vezou 9 000 litrů vody

Podvozek

Dvounápravový podvozek Scania disponuje pohonem všech kol a je osazen prodlouženou kabinou pro mužstvo CP31. Ta je vybavena nezávislým naftovým topením a klimatizací.

Převodovka je automatická, umožňuje jízdu s pomocným pohonem až do rychlosti 10 km/h. Nechybí ani retardér.

Sedmipalcový displej couvací kamery je připevněn na prodloužené palubní desce, osmipalcový výjezdový tablet je v dosahu sedadla velitele na polohovatelném držáku.

Kabina osádky je v opěradlech druhé řady sedadel vybavena čtyřmi dýchacími přístroji Dräger PA90 PLUS. Opěradla držáků po sklopení tvoří rovné opěradlo bez výčnělků, v prostoru mezi nimi jsou úchyty pro tři náhradních láhve.

Vozidlové radiostanice jsou dvě – digitální a analogová. V šesti dobíjecích úchytech jsou ruční radiostanice Motorola, v dalších šesti ruční svítilny.

V prostoru řidiče je umístěn ovládací panel pro zapnutí čerpadla a provoz s přední nárazníkovou lafetou s manometrem nízkého tlaku vody a stavoznak vody nádrže na vodu a pěnu.

Scania dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 750 mm.

V přední části je uchycen elektrický lanový naviják o tažné síle 50 kN a nárazníková proudnice s elektrickým ovládáním z kabiny. Ta dosahuje jmenovitého průtoku 750 litrů za minutu při tlaku 8 barů, její maximální dostřik je 50 metrů.

CAS je v prostoru místa nástupu strojníka vybavena integrovanou zásuvkou pro doplňování tlakového vzduchu a vnějšího zdroje napětí 24 V pro dobíjení akumulátorových baterií s automatickým odepnutím při nastartování motoru.

Nástavba

Karoserie je vyrobená jako jeden celek ze samozhášivého polyesteru vyztuženého skleněnými vlákny typu GFK.

Nádrž na hasivo je vyrobena z částečně zatepleného po­lyesteru vyztuženými skelnými vlákny typu GFK a tvoří jednolitý celek s nástavbou. Pojme 4 000 litrů vody a 240 litrů pěnidla.

Bronzové vyhřívané čerpadlo Ruberg umožňuje zásah při použití nízkého nebo vysokého tlaku, popřípadě kombinovaný provoz. Jeho jmenovitý výkon je 2 000 litrů za minutu.

CAS je vybavena datovou sběrnicí k řízení provozu účelové nástavby typu CAN-bus, s následujícími funkcemi:

  • záznam dat, chybový deník, maximální dosažené otáčky požárního čerpadla,
  • diagnostika, uzavření rolet a dveří, zasunutí osvětlovacího stožáru,
  • monitorování mezních provozních stavů na požárním čerpadle, a to tlak, otáčky, rychlost jízdy se zapnutým pomocným pohonem,
  • signalizace zapnutí pomocného pohonu pro požární čerpadlo při jízdě,
  • ovládání osvětlení okolí automobilu, vnitřních rolet a výstražné oranžové rampy na zádi účelové nástavby z prostoru obsluhy požárního čerpadla a z kabiny osádky,
  • automatické plnění vodní nádrže z hydrantu,
  • automatické hlídání tlaku na výstupu z čerpadla s ohledem na průtok vody
  • zobrazení kontrolních údajů podvozkové části a účelové nástavby včetně motohodin, otáček motoru a požárního čerpadla a mazacího tlaku,
  • signalizace přehřátí pohonu čerpacího zařízení,
  • automatické zasunutí osvětlovacího stožáru při uvolnění ruční brzdy včetně automatického vypnutí světel na osvětlovacím stožáru,
  • zapnutí a vypnutí předních doplňkových výstražných modrých světel,
  • automatizovaný provoz se zavodněním požárního čerpadla a tlakovou regulací,
  • systém plánované údržby v účelové nástavbě CAS.

V prostoru obslužného místa čerpací jednotky je umístěn mikrofon a reproduktor jako druhé obslužné místo vozidlové analogové a digitální radiostanice.

Veškeré rozvody vody jsou provedeny z nerezavějící o­celi.

Pro dodržení základních hygienických podmínek pro hasiče je CAS vybavena výsuvným platem, které tvoří nádoba na pitnou vodu o objemu 20 litrů s výpustným ventilem, 2 zásobníky na tekuté mýdlo a desinfekci a zásobník na papírové ručníky. Součástí hygienického plata je také vývod tlakového vzduchu na případné očištění výstroje se spirálovou hadicí a ruční pistolí.

Vozidlo je vybaveno odnímatelnou lafetovou proudnicí s ručním ovládáním. Její maximální dostřik je 50 metrů, jmenovitý průtok při tlaku 8 barů je 2 000 litrů za minutu.

Účelová nástavba je vybavena osvětlovacím stožárem o výšce 5 metrů od země s pneumatickým vysouváním a elektrickým naklápěním světel. Stožár je osazen 24V LED světly o svítivosti 30 000 lumenů, nechybí funkce návratu do parkovací polohy.

Zdrojem elektrické energie pro osvětlovací stožár je elektrická soustava podvozku CAS s možností přepojení na externí 230V zdroj.

Sdílet