Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Primátor Ostravy předal hasičům čtyři nové dopravní automobily Mercedes-Benz Sprinter od firmy THT Polička

V pátek 24. srpna 2018 si z rukou ostravského primátora Tomáše Macury a ředitele HZS MSK Vladimíra Vlčka převzaly sbory dobrovolných hasičů z Koblova, Martinova, Muglinova a Třebovic klíče od čtyř nových dopravních automobilů.

Jedná se o speciální modely postavené na podvozku Mercedes-Benz Sprinter 4×4, které slouží k přepravě devíti osob a požárního vybavení k zásahům.

Vozidla jsou vybavena přenosnou stříkačkou, průtokovým navijákem s vysokotlakou hadicí, vysokotlakým zařízením s nádrží, kalovým čerpadlem, lanovým navijákem, speciálními světlomety a další hasičskou technikou. Čtyři automobily byly pořízeny za celkovou částku 15,97 milionu ko­run.

Z celkové sumy uhradilo město Ostrava ze svého rozpočtu 13,27 milionu korun, zbývající část tvoří dotace Ministerstva vnitra (1,8 milionu korun) a Moravskoslezského kraje (900 tisíc korun). Jeden automobil včetně vybavení stojí 3 991 790 Kč.

Na území města Ostravy funguje celkem dvacet dva sborů dobrovolných hasičů. K závěru se blíží modernizace vozových parků jednotek, která byla zahájena v roce 2015. Moderními dopravními automobily v současné době disponuje již 21 z celkového počtu 22 jednotek.

Na podporu dobrovolných hasičů bylo z ostravského rozpočtu v letech 2015 – 2018 uvolněno téměř 100 milionů korun.

Přečtěte siMoravskoslezský kraj zakoupil pro dobrovolné hasiče 50 dopravních automobilů na podvozku Mercedes-Benz Sprinter 4x4

Tato investice je součástí předem deklarovaného záměru obnovit v rámci tohoto volebního období dopravní auta ve všech 22 ostravských jednotkách,“

řekl ostravský primátor Tomáš Macura.


Chtěl bych připomenout, že dobrovolní hasiči zasahovali v Ostravě od roku 2016 devětsetkrát, takže jejich automobily jsou v provozu, jezdí k zásahům a rozhodně nestojí v garážích.

Jsem rád za přístup města, že takovým způsobem podporuje dobrovolné hasiče,

potvrdil krajský ředitel Hasičského záchranného sboru gen. Vladimír Vlček.

Kromě nákupu nové dopravní techniky byly v období let 2015 – 2018 splněny a překročeny záměry rekonstrukce původních, resp. výstavby nových hasičských zbrojnic dobrovolných hasičů.

Zatímco původní plán počítal s rekonstrukcí nebo zahájením výstavby pěti hasičských zbrojnic z celkového počtu 22, realita je taková, že z plánovaných pěti se modernizace týká nakonec 13 zbrojnic.

Aktuálně jsou těsně před dokončením rekonstrukce zbrojnic v Michálkovicích a Krásném Poli, ve středu 22. srpna začala výstavba zcela nové zbrojnice v Pustkovci. Podíl financování města na těchto akcích dosáhne za období 2015 až 2018 částky 65,5 milionu korun.

Přečtěte siByla zahájena stavba nové zbrojnice pro dobrovolné hasiče z Ostravy - Pustkovce

Z rozpočtu města ve zvýšené míře podporujeme akceschopnost jednotek dobrovolných hasičů. Rekonstruujeme a modernizujeme jejich zbrojnice, k výměně zbývá poslední z 22 dopravních aut pro dobrovolné hasiče.

Každoroční příspěvek na jejich fungování je 3,2 milionu korun, za čtyři roky to je 12,8 milionu korun. Pokud tedy sečteme všechny jednotlivé položky, dostaneme se k částce 94,9 milionu korun za poslední čtyři roky.

Je jisté, že město v tomto volebním období významně přispělo k zlepšení podmínek pro jejich fungování. A to je pouze podpora dobrovolných hasičů, další peníze z rozpočtu města získaly profesionální jednotky. Jsem přesvědčen o tom, že podpora bezpečnostních složek na území města je nadstandardní,

dodal Tomáš Macura.

Přečtěte siHasiči z Muglinova budou mít novou zbrojnici, výstavba byla zahájena poklepáním na základní kámen

Vůz Mercedes Benz je dále vybaven plovoucím čerpadlem Niagara o výkonu 1 200 litrů za minutu, má rozdělovač s kulovými uzávěry, sběrač a sací koš.

Nechybí ani motorová řetězová pila, dřevorubecké klíny a obracecí lopatka, prodlužovací kabel 230 V a dva halogenové reflektory se stativy. Ve vybavení auta je také ženijní nářadí, přenosné hasicí přístroje, sekery a páteřová deska s fixační sadou.

Na horní plošině vozidla jsou uloženy tři díly nastavovacího žebříku, přejezdové můstky, trhací hák, sací hadice ke kalovému čerpadlu i k přenosné stříkačce.

Mercedes-Benz Sprinter DA 15 L2T je dlouhý 7, 56 metru, široký 1,99 metru a vysoký 3,1 metru. Provozní hmotnost vozu je 4 325 kilogramů.

Andrea Vojkovská
tisková mluvčí
www.ostrava.cz
Sdílet