Středa 8. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Karolince mají hasiči zbrojnici po kompletní rekonstrukci, příprava projektu trvala několik let

V pátek dne 7. září 2018 byla v Karolince slavnostně otevřena zrekonstruovaná a přistavěná hasičská zbrojnice.

Slavnostního aktu se zúčastnili za Zlínský kraj náměstek hejtmana Ing. Jiří Sukop, za HZS Zlínského kraje náměstek ředitele Ing. Pavel Dekret, komisař oddělení IZS Radek Polášek Dis, zástupci PČR – vedoucí územního odboru Vsetín, plk. Mgr. Ladislav Pajdla a vrchní komisař mjr. Mgr. Lukáš Klíma.

Dále dorazili hlavní projektant Ing. Jiří Sedláček, projektový manažer Ing. Pavel Rada, za zhotovitele jednatel společnosti TM Stav, spol. s.r.o. Martin Tlašek, rada města Karolinka v čele se starostkou Marií Chovanečkovou, zástupci okolních jednotek a samozřejmě členové jednotky hasičského sboru města Karolinka. Podívat se přišli také občané města.

Po proslovu starostky a některých hostů byla přestřižena slavnostní páska, a poté pokřtěna pamětní deska s označením projektu IROP „Zvýšení odolnosti zbrojnice JSDH Karolinka proti mimořádným událostem“. Dále následovala prohlídka zbrojnice.

Přečtěte siUnikátní Tatra hasičů města Karolinka za bezmála 10 milionů veze všechno: vodu, norné stěny i vyprošťovací zařízení

Původní „stará“ budova hasičské zbrojnice se začala stavět na jaře v roce 1947, tenkrát ještě v obci s názvem Karolinina Huť. Slavnostně otevřena byla dne 15. srpna 1948.

V roce 2000 bylo ke stávající zbrojnici přistavěno jedno garážové stání pro vozidlo Tatra 815 CAS32, kterou tehdy jednotka získala převodem od HZS. Od roku 2011 jsme začali uvažovat nad rozšířením stávajících prostor, které přestaly vyhovovat potřebám jednotky.

Původní projekt počítal také s částí pro posádku ZZS, která do té doby sídlila ve vedlejším Novém Hrozenkově a také potřebovala nové prostory. Projekt se však obhájit nepodařilo.

Od roku 2014 se opět blýskalo na lepší časy a začal se zpracovávat nový projekt, který počítal s přístavbou čtyř nových garážových stání, vybudováním nového zázemí pro hasiče, čtyř služebních bytů a rekonstrukcí stávající budovy.

Přes zdlouhavý proces získávání stavebního povolení, podávání žádostí, jejich připomínkování byl nakonec projekt v roce 2017 obhájen.

Se stavbou se začalo v září roku 2017, 70 let poté, co se započalo s výstavbou původní budovy. Jako zhotovitel vzešla z výběrového řízení firma TM Stav s.r.o. nejprve musela stavbě ustoupit „malá“ garáž z roku 2000. Poté se již mohlo naplno stavět.

Stavba byla dokončena a předána do užívání na konci května roku 2018. Celkové náklady na výstavbu a rekonstrukci dosáhly výše téměř 31 000 000 Kč. Přesná výše dotace ještě nebyla vyúčtována.

Bohužel v projektu nebylo uznáno vnitřní vybavení místností, tudíž bylo nutné zajistit finanční prostředky pro vybavení nových prostor. S tímto pomohla nadace Agrofert, která poskytla dar ve výši 100 000,–Kč, a to na pořízení psacích stolů pro krizového řízení, operačního řízení, čtyř válend a odkládacích stolků do noční místnosti, šatních skříní do čisté šatny a dvou vozíků pro tlakové lahve.

Značnou měrou přispěl také Sbor dobrovolných hasičů města Karolinka, z.s., který ze svých prostředků zakoupil nábytek do kanceláří, nové elektrospotřebiče do kuchyňky a další drobné vybavení v celkové hodnotě 85 000 Kč.

Původní budova získala nové obvodové zateplení a vnější plášť, vyměněna byla také střešní krytina. Ve sklepních prostorách vznikla nová plynová kotelna a bylo kompletně vyměněno vytápění a rozvod vody.

Prostory garáží byly nově omítnuty, podlaha získala nový povrch a vyměněna byla také elektroinstalace. Nyní je zde ustaveno TA Mitsubishi L200, terénní čtyřkolka s vozíkem pro transport osob a motorový člun s raftem.

Přečtěte siHasiči v Karolince využívají Mitsubishi L200, vůz prošel opravou nástavby a přelakováním

Je zde zřízeno také operační středisko s technologiemi pro podporu výjezdu a šatna pro zásahové obleky.

V patře byly vyměněny podlahy (původní byly dřevěné), opraveny byly zdi a stropy. Zrekonstruováno bylo také sociální zařízení. Zde je také umístěna školící místnost s kuchyňkou, zasedací místnost krizového řízení, kancelář velitelů a sklad.

Ve třetím patře je byt domovníka, který nebyl součástí rekonstrukce, a původní malá posilovna. Prostor věže k sušení hadic byl nově zateplen a obložen požárně odolným materiálem (původně byl zcela dřevěný).

V nové části vznikla čtyři garážová stání pro vozidla CAS 30 T815–2, CAS 32 T148 a AP 27 T148. Čtvrté stání je uzpůsobeno k mytí vozidel, vybaveno je wapkou a strojem pro údržbu hadic, který umožňuje mytí, stáčení a tlakové zkoušení.

V prostoru garáží jsou dvě přípojná místa pro plnění techniky hasební vodou, samozřejmostí je vzduchotechnika a rozvod stlačeného vzduchu od šroubového kompresoru.

Prostor za vozidly je vybaven regály pro uložení zásahového vybavení a slouží také jako dílna. Je zde také dílna CHTS, která je rozdělena na místnost pro očistu obleků a vybavení, vybavená pračkou, sušičkou a mycím stolem.

Další místnost slouží k údržbě dýchací techniky a plnění tlakových lahví. V patře nové části se nachází denní místnost pro odpočinek hasičů, noční místnost (ložnice), čistá šatna a sprchy s WC.

Ve zbylé části se nachází čtyři služební podkrovní byty se samostatným vstupem. Hasičská část budovy je v případě výpadku elektřiny napájena dieselgenerátorem s automatickým startem.

Hasiči Karolinka
Sdílet