Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči přesunuli pojízdnou dílnu ze Sprintera na kontejner, nově mají k dispozici nízkotlaké zvedací a zachytávací vaky

Nový kontejner s pojízdnou automobilovou dílnou využívají hasiči v Moravskoslezském kraji. Nahradí tak doposud využívaný Mercedes-Benz Sprinter. Dílna mimo jiné doprovází každý zásah vyprošťovacích speciálů Bison a Demag mimo území města Ostravy.

Kontejner slouží k přepravě speciálních technických prostředků využívaných při vyprošťování havarovaných vozidel a pro provádění drobných oprav na vozidlech v terénních podmínkách. Je dlouhý 4 250 mm, široký 2 550 mm a vysoký 2 300 mm. Jeho hmotnost i s vybavením je 4 500 kg.

Přečtěte siPojízdná automobilová dílna HZS MSK převáží vázací prostředky, dokáže si poradit i s drobnými opravami techniky

Konstrukce je svařena z ocelových profilů a olepena hliníkovým plechem. Umožňuje rovněž přepravu v podvěsu vrtulníku, vázací body jsou součástí konstrukce. Vnitřní prostor je členěn do tří samostatných částí, přístupných z obou boků a zezadu.

V přední části je malý dílenský prostor pro provádění drobných oprav. Vybaven je elektrickým topením, střešním oknem s ventilací a je rovněž tepelně izolován.

V podlaze a na stěně oddělující prostor od střední části kontejneru jsou kotevní body pro fixaci převážených náhradních dílů. V prostoru nad a pod pracovní plochou jsou na policích uloženy sady nářadí a drobné technické prostředky.

Přečtěte siVYA Mercedes Benz ACTROS 4154 AK – EMPL EH/W 200 BISON

Prostřední část slouží k uložení čtyř nízkotlakých zvedacích a čtyř zachytávacích vaků včetně příslušenství a také pro umístění vázacích a vyprošťovacích prostředků. Zvedací vaky uzvednou břemeno o hmotnosti až 9 tun, výška zdvihu je 2,1 metru. Zachytávací vaky dosahují výšky 1,5 metru.

V zadní části jsou uloženy podkladní dřevěné hranoly, plastové barely a ženijní nářadí. Nechybí ani dvě rozpěrné teleskopické tyče.

Pro osvětlení místa zásahu je k dispozici pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár se čtyřmi reflektory na přední části kontejneru. O dodávku elektrické energie pro stožár i kontejner se stará elektrocentrála v samostatné schráně na pravé části. Nechybí dvojice akumulátorů pro provoz běžného osvětlení.

Přečtěte siTěžkotonážní jeřáb pro HZS Moravskoslezského kraje Terex Demag byl pořízen i pro vyprošťování havarovaných letadel

Kontejner je vybaven rovněž přenosným osvětlovacím systémem s teleskopickým stativem a maximálním světelným tokem 6 000 lumenů.

Ve výbavě dále najdeme například teleskopický žebřík, posypovou sůl, sorbent, račny s popruhy, textilní i řetězové úvazky, hydraulický a pojízdný zvedák vrtačku nebo brusku.

Sdílet