Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Rumburku mají nové vyprošťovací zařízení, funguje na baterie

Město Rumburk ke konci roku 2018 zakoupilo pro svou hasičskou jednotku zcela nové hydraulické vyprošťovací zařízení – „nůžky“ a kombinovaný nástroj. Letos totiž místní jednotka oslavila 160. výročí.

Přečtěte siHasiči v Rumburku oslaví 160 let, k zásahům vyjíždějí sedmi vozidly a jsou mistři republiky ve vyprošťování

Jedná se o dvojici moderních nástrojů od firmy Lukas, na rozdíl od těch starých jsou poháněny bateriemi. Hasič, který vyprošťuje osobu z havarovaného automobilu, tak má velkou volnost v pohybu. Nemusí řešit zapojení hadic, startování agregátu a při práci není nijak prostorově omezen.

Baterie vydrží několik desítek minut a do té doby vždy zraněnou osobu hasiči vyprostí. Pokud by zásah trval delší dobu, jednotka má náhradní baterie – lze je vyměnit během několika vteřin. Hydraulické zařízení lze v nouzi napájet i ze standardní zásuvky, tu mají hasiči na elektrocentrále.

Přečtěte siHasiči v Rumburku mají zrekonstruovanou "velkou" Tatru, oprava stála 3,5 milionu z rozpočtu města

Hydraulické zařízení za přibližně 400 tisíc korun lze využít nejen u dopravních nehod ale i u technických zásahů. Kombinovaný nástroj slouží pro stříhání a rozpínání, „nůžky“ pak poslouží při náročném odstraňování čehokoliv překážejícího.

Přečtěte siHasiči v Rumburku oslavili 160 let od vzniku, obdrželi 400 tisíc korun na nové vyprošťovací zařízení

Hasiči v Rumburku své město vzorně reprezentují, minulý rok vyhráli IV. mistrovství České republiky dobrovolných hasičů ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Konalo se v Novém Městě na Moravě.

Přečtěte siMistrovství ČR dobrovolných jednotek ve vyprošťování 2017 vyhrála jednotka z Rumburku

Jednotka v Rumburku vyjíždí k zásahům ve městě i jeho okolí do pěti minut, je zařazena v kategorii JPO II. Hasiči u požárů, dopravních nehod a jiných zásahů spolupracují s nejbližšími profesionálními jednotkami, tedy Varnsdorf a Šluknov. Samozřejmostí jsou i společné zásahy s jednotkami okolních měst a obcí.

Sdílet