Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Rumburku mají zrekonstruovanou „velkou“ Tatru, oprava stála 3,5 milionu z rozpočtu města

Hasiči z Rumburku se od konce prosince roku 2017 mohou chlubit kompletně zrekonstruovanou cisternovou automobilovou stříkačkou na podvozku Tatra 815 PR2. O repasi se postarala firma Anza s.r.o. za 3 550 734 Kč včetně DPH. Finance poskytlo město Rumburk z vlastního rozpočtu.

Podvozek

Rekonstrukce byla provedena skutečně v plném rozsahu, z původní cisterny zůstalo jen samotné šasi a několik karosářských dílů kabiny. Ta je totiž zcela nová, vyrobená v roce 2017.

V té navíc přibyla odkládací police s vestavěným ovládáním nezávislého topení, osvětlení okolí vozu, rolet, ovládáním výstražného zvukového a rozhlasového zařízení, kropící lišty, sváděcí aleje a přídavných modrých světel.

V kabině nechybí ukazatel stavu vody v nádrži, autorádio, analogová vozidlová radiostanice, trojice přenosných LED svítilen do výbušného prostředí, ruční radiostanice ani navigace s nahráváním obrazu před vozidlem a couvací kamerou automaticky spínanou při zařazení zpětného převodového stupně.

Nové jsou sedačky řidiče a spolujezdce s opěrkou hlavy.

Součástí repase byla samozřejmě i oprava a renovace podvozkové části. Motor byl přetěsněn a seřízen, přetěsněna byla i převodovka, výměnou prošel hlavní brzdový válec či spojková lamela.

U dveří řidiče přibyla přípojka pro doplňování tlakového vzduchu, všechny vzduchojemy mají nové odkalovací ventily.

Rám podvozku byl otryskán a nově nastříkán.

Přečtěte siHasiči z Rumburku mají nový speciál do terénu, Land Rover Defender

Nástavba

Zcela nová nástavba je vyrobena z hliníkových profilů a olepena plechem ze stejného materiálu. Nádrž na vodu o objemu 9 900 litrů je z nerezavějící o­celi.

V Tatře je zabudováno čerpací zařízení Firefly MFV-MP-1030 s pístovou vývěvou a reduktorem. Při tlaku 10 barů dosahuje jmenovitého výkonu 3 000 litrů za minutu, při tlaku 40 barů až 400 litrů za minutu. Zapnout ho lze jak z ovládacího panelu v zadní části vozu tak z kabiny řidiče.

Díky novému systému vývěvy bylo možné zkrátit výfuk a vyvést ho hned za kabinou.

Oproti původnímu stavu byla prodloužena pravá přední schrána, ve které tak vznikl schůdek a plato pro kalové čerpadlo Honda WT 40 XK2, police pro umístění jednoho dýchacího přístroje s maskou a třech náhradních tlakových lahví a výklopný držák třech dýchacích přístrojů a masek.

V levé přední schráně jsou hadice C, proudnice, pití, výsuvné plato s plovoucím čerpadlem AMPHIBIO 1200 GXV 390 a výsuvné plato s motorovou pilou Husqvarna.

Na místě původního rezervního kola vznikl box s prostorem pro desinfekci a očistu hasiče. V něm najdeme tlakovou vodu, vzduchovou pistoli, bezkontaktní mýdlo a papírové ubrousky.

Ve schráně před zadními koly je umístěna elektrocentrála s kanystrem na benzín.

V levé zadní roletě jsou umístěny hasicí přístroje, hydrantový nástavec, bourací sekyry a páčidla, v pravé zadní potom hadice, proudnice a rozdělovač.

Žebřík pro výstup na horní plošinu nástavby se přesunul do zadní části vozu. Nad dveřmi kryjícími ovládací panel čerpadla s druhým obslužným místem vozidlové radiostanice je sváděcí oranžová LED alej.

Nad čerpadlem je 60metrová hadice na pneumatickém navijáku s proudnicí a tryskou na čištění kanalizace.

Přečtěte siMistrovství ČR dobrovolných jednotek ve vyprošťování 2017 vyhrála jednotka z Rumburku

Jednotka SDH Rumburk je zařazena v kategorii JPO II/1 a v současné době čítá přibližně 30 aktivních členů.

Rumburští hasiči disponují několika dalšími hasičskými vozidly a vybavením pro likvidaci požárů, úniků různých nebezpečných látek a vyprošťování osob z havarovaných vozidel.

O své zásahové činnosti jednotka informuje na webových stránkách www.hasicirumburk.cz či Facebooku.

Přečtěte siFOTOREPORTÁŽ: Opravená hasičárna v Rumburku
Foto rekonstrukce: Anza s. r. o.
Sdílet