Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Mladé Boleslavi převzali speciální hasicí kontejner od firmy Kobit-THZ, součástí je i technologie One Seven

Ve středu 12. prosince 2018 v odpoledních hodinách byl v prostoru centrální stanice územního odboru Mladá Boleslav slavnostně představen a předán do zásahu kombinovaný hasicí kontejner.

Kromě ředitele plk. Ing. Miloslava Svatoše a dalších členů vedení Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje se předání zúčastnili zástupci organizací a společností, které finanční částkou tento projekt podpořily. Přítomni byli také představitelé firmy KOBIT-THZ, která kontejner vyrobila.

Účastníky slavnosti přivítal ředitel ÚO Mladá Boleslav plk. Ing. Jan Hadrbolec, který následně vysvětlil, proč byl vybrán právě tento kontejner.

Určen je především pro likvidaci požáru za použití speciálních hasiv a hašení požárů v objektech, kde nelze hasit běžnými hasebními prostředky. Využívat se bude rovněž pro zdolávání požárů zařízení pod napětím a na stanici nahradí dosluhující plynový hasicí automobil.

Na pořízení kontejneru za 5 541 437 Kč se podílelo statutární město Mladá Boleslav částkou ve výši 1 000 000 Kč, firmy SW Real Estate (500 000 Kč), Net4Gas (300 000 Kč), Tereos TTD (250 000 Kč), DHL Supply Chain (100 000 Kč) a ŠKO-ENERGO (100 000 Kč). Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje doplatil částku 3 291 437 Kč.

Hasicí kontejner obsahuje 1 000 kg prášku, 1 500 litrů pěnidla pro agregát One Seven a dvě 360kg láhve oxidu uhličitého.

Ve výbavě jsou i dva pojízdné 50kg práškové hasicí přístroje a dvě speciální proudnice Williams Portable Hydrochem, které zefektivňují hašení pomocí prášku dopravovaného proudem vody.

Přečtěte siOne Seven system je zařízení pro výrobu speciální suché pěny, princip spočívá v přidávání tlakového vzduchu do směsi vody a malého množství pěnidla

Speciální hasicí kontejner je po dislokaci v Kladně druhý v rámci HZS Středočeského kraje a v případě potřeby bude nasazen nejen v hasebních obvodech jiných územních odborů, ale v rámci mezikrajské výpomoci například i na Liberecku nebo Královéhradecku.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet