Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

11. září 2001: Chemikálie a toxické výpary z trosek Dvojčat v New Yorku mají negativní vliv na zdraví hasičů

Spousta nemocí majících vztah k rakovině mezi příslušníky záchranných služeb, kteří pracovali na Ground Zero vzbuzuje strach z epidemie. Chemikálie a toxické výpary z Dvojčat v New Yorku 11. 9. 2001 mohou mít dlouhodobý účinek na zdraví záchranářů.

Mnoho nedávných úmrtí příslušníků New Yorkských příslušníků policie a hasičů, kteří se zúčastnili operace na Ground Zero po útocích 11/9/2001 zvýšila obavy, že by to mohl být začátek opožděné epidemie nemocí spojovaných s rakovinou.

Pět hasičů a policistů, z nichž všichni byli zapojeni do záchranných a odklízecích prací na místě zřícených Dvojčat, zemřelo v posledních třech měsících na rakovinu.Nejstar­šímu z nich bylo 44 let. Tři z těch, kteří zemřeli v posledních třech měsících, byli: Robert Grossman, příslušník policie sloužící v Harlemu, který strávil na místě neštěstí několik týdnů a zemřel na nádor mozku ve věku 41 let, jeho kolega Gory Diaz ve věku 37 a hasič Richard Mannetta 44.

Kromě nich zemřel v září John McNamara 44letý hasič a Renee Dunbar, policistka 30 let, ta zemřela v srpnu. Tato řada úmrtí na rakovinu nastala v době, kdy Kongres je pod tlakem, aby schválil legislativu, která by určila fedrální pomoc záchranářům, kteří onemocněli od 11. 9. 2001.

Téměř 70 000 lidí se zúčastnilo masivní operace na Ground Zero, včetně policie, hasičů a stavebních dělníků, kteří přijeli do New Yorku dobrovolně ze všech států USA. Mnozí pracovali celé měsíce uprostřed toxického mixu prachu a chemikálií.

Uprostřed škodlivých látek v obrovské hromadě 1.8 mil. tun trosek a v okolním ovzduší bylo 90 000 litrů leteckého paliva ze dvou zničených letadel, asi 1000 tun azbestu, který byl použit v konstrukci Dvojčat, na prášek rozdrcené olovo z počítačů, rtuť a vysoce karcinogenní vedlejší produkty z hořících plastů a chlorovaných chemikálií.

K dispozici není žádný oficiální záznam týkající se počtu těch, kteří zemřeli po odklízecích pracích.Minis­terstvo zdravotnictví státu New York zaznamenalo 817 úmrtí záchranářů, ale nemůže kategoricky potvrdit, u jak mnoha z nich to mělo přímou souvislost s tímto místem.

Federální fondy pro nemocné záchranáře byly spotřebovány v roce 2003 a od té doby toto břímě padlo na město New York, které má omezené finance, a které čelí až 10 000 žádostí o kompenzaci prostřednictvím soudů. Rodiny těch, kteří zemřeli, říkají, že toto břemeno by měl nést celý národ.

Otec Roberta Grossmana Stephen, označil paralelu 3 bilionů dolarů, které letos federální vláda utratila nákupem starých aut, jako analogickou podobnost, kterou nazval plánem na zaplacení starých rachotin". Utratili tyto peníze, ale nemají ani groš pro lidi, kteří přišli dobrovolně po útoku 11. 9. 2001 a skončili tak, že položili život za svoji zem."

Policejní nadace pomoci 911 (pozn. překl. – 911 je v americké angličtině obrácný zápis data 11.9.(2001), je skupina lidí zřízená a vedená policisty a která pracuje pro nemocné policisty, říká, že pomáhá více než 100 příslušníkům policie, kteří pracovali na Ground Zero a kteří teď mají rakovinu. Tato nadace příjímá nové případy tempem přibližně jeden za týden a mnoho z nich je extrémně ojedinělých, protože se jedná o velice mladé lidi.

Michael Valentin, který pracuje dobrovolně pro tuto skupinu strávil přibližně 4 měsíce na hromadě trosek z věží. Teď má lymfatické nádory v hrudníku a také otravu azbestem. Valentin řekl: „My všichni máme smrtelná onemocnění, my všichni budeme umírat. Ale chceme pomáhat ostatním tím, že jim ukážeme, že nejsou sami“.

Návrh zákona, který byl před kongresem, se jmenuje James Zadroga po policistovi, který zemřel v roce 2006, a má určit sledování zdraví a léčení dalších přibližně 15 000 záchranářů. Je paradoxní, že by nekryl rakovinu, která v době, kdy byla tato legislativa navrhována, nebyla vnímána jako priorita, přestože počty nemocných se od té doby zvýšily.

Claire Calladine agitátorka, která řídí organizaci pojmenovanou 11/9 Zdraví ihned, prohlásila, že jsou vážné obavy, že vzestup počtu případů rakoviny je teprve začátkem. „Uviděli jsme jen špičku ledovce. Jak špatné to bude – to je velká otázka“.

Přeložil Milan Skalník
Zdroj: OSH
Sdílet
Seriál: Teroristické útoky na USA 11. září 2001