Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na střeše mrakodrapu Deutsche Bank našli ostatky obětí 11. září

Newyorčané si nechtěně připomněli hrůzné okamžiky z 11. září 2001. Vzpomínky vyvolal objev lidských ostatků na střeše mrakodrapu Deutsche Bank, který sousedil se Světovým obchodním centrem. Budova, kterou těžce poškodilo zřícení WTC, je určena k demolici.

Foto: Magdaléna Potměšilová, duben 2006

První fragmenty kostí začali dělníci na střeše 41podlažní Deutsche Bank Building nacházet už koncem letošního března. Jejich počet postupně narostl z pár desítek na současná čtyři sta, píše newyorský server Daily News.

Nález dává novou naději mnoha pozůstalým, kteří dodnes nevědí, co se stalo s ostatky jejich příbuzných. Takřka ihned po objevení prvních kousků kostí proto požádali město i vlastníka budovy, aby zastavili její demolici.

„Měli by ihned zastavit rozebírání budovy, dokud nebude důkladně prohledána,“ prohlásil Bill Doyle ze sdružení WTC United Family Group. To sdružuje pozůstalé obětí ze Světového obchodního centra (WTC). Sám Doyle přišel v troskách Dvojčat o syna Josepha.

„Chtějí jen tak do vzduchu vyhodit místo, kde jsou pohřbeni naši blízcí. Může tam být i můj syn,“ pokračoval Doyle. „Je to zločin,“ dodal.

Od teroristických útoků uplynulo už více než čtyři a půl roku. Odborníci mají přesto problém s identifikací většiny ostatků obětí.

e žhnoucích trosek Dvojčat, jak se věžím WTC přezdívalo, se podařilo vytáhnout desetitisíce částí lidských ostatků, avšak navzdory snahám se dosud nepodařilo identifikovat 1151 z celkového počtu 2749 mrtvých.

„Stále nám zbývá přes více než devět tisíc částí u nichž nevíme, komu patří,“ tvrdí jeden z odborníků.

Město už loni nařídilo zastavit identifikaci lidských částí. Poté se ale objevily nové vědecké postupy, které by měly odborníkům pomoci v práci, píše server.

Zdroj: iDnes

Sdílet
Seriál: Teroristické útoky na USA 11. září 2001