Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Velkém Poříčí vyrostl unikátní lezecký polygon, druhý takový v Evropě nenajdete

Slavnostní otevření nového lezeckého polygonu pro činnosti ve výšce a nad volnou hloubkou se uskutečnilo 12. dubna 2019 za účasti 1. místopředsedy vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka.

Vzdělávací a výcvikové středisko Učiliště požární ochrany Velké Poříčí prošlo během uplynulého roku rozsáhlou rekonstrukcí a modernizací, v rámci které mimo jiné vyrostlo nové výcvikové zařízení.

Výcvikové středisko ve Velkém Poříčí je svého druhu v Evropě ojedinělé. Jsem rád, že se nám podařilo za uplynulý rok tento složitý projekt dokončit a že už tu mohly proběhnout první výcviky.

Polygon však nebude určen jen profesionálním hasičům, ale nově se zde budou moci zdokonalovat také dobrovolní hasiči a zástupci dalších složek IZS. Díky realizaci projektu se totiž navyšuje i kapacita učiliště, a to z původních 140 vyškolených osob ročně až na 500,

řekl ředitel HZS Královéhradeckého kraje brig. gen. Ing. František Mencl.

V rámci projektu byla vybudována hala pro výcvik záchrany ve výškách a nad volnou hloubkou. Nejsou to ale jen vnitřní prostory, kde mohou lezci trénovat. Objekt jako celek je navržen tak, aby maximum vnitřních i vnějších ploch sloužilo pro výcvikové aktivity.

Lezecký polygon pro činnosti ve výšce a nad volnou hloubkou proměnil v říjnu roku 2019 nominaci a získal od odborné poroty titul Stavba roku 2019. Tímto oceněním se může pyšnit šest staveb v celé České republice. Na první pohled výrazná červeno-šedá stavba ve Velkém Poříčí zaujala také veřejnost, když ve veřejném hlasování zvítězila s převahou více než 45 tisíc hlasů.

Na střeše může probíhat například simulace zásahů při silném větru nebo přívalech sněhu. Profil betonové stěny pak nabízí hned několik typů hran, na kterých si mohou hasiči nacvičit různé varianty činností.

Co víc, vnitřní a venkovní prostory jsou propojené.

Na objektu se nachází množství prostupů, díky kterým se mohou simulovat ty nejkomplikovanější zásahy, při kterých je nutné, aby tým záchranářů postupoval kreativně a spolupracoval.

Přečtěte siZákladní kámen ve Velkém Poříčí je položen a unikátní lezecký polygon může začít růst

Polygon je svého druhu v celé Evropě unikátní, a to především díky své variabilitě. Příslušníci HZS a projektant se nechali inspirovat podobným zařízením blízko francouzského Grenoblu, ale svými vlastními nápady povýšili polygon ve Velkém Poříčí na zařízení, které odpovídá vysoce specifickým požadavkům hasičů. Některé prvky si dokonce navrhovali příslušníci sami.

Uvnitř zařízení se nachází kromě lezeckých stěn i speciální vybavení pro simulace zásahů ve velmi specifických podmínkách. Najdeme zde i cvičnou studniční šachtu nebo polygony stísněných prostor. Právě ty jsou kreativním dílem hasičů a projektanta.

Jsou to imitace stavebních součástí, kanalizace, ale i stísněných přírodních prostor, které připomínají například jeskyně, přičemž se dá část bezpečně zaplavit. Je to tak nejbezpečnější forma výcviku, protože se zde nachází vstupy, které můžeme využít v případě jakýchkoliv problémů. Navíc je prostor pod kamerovým systémem,

upřesňuje mjr. Mgr. Tomáš Saifrt, vedoucí Učiliště požární ochrany ve Velkém Poříčí.

Dalším jedinečným prvkem polygonu je systém příček, které dohromady tvoří labyrint.

Ten se dá kdykoliv podle požadavků horizontálně i vertikálně přeskupit, čímž se nám podařilo docílit unikátní variability celého prostoru,

doplňuje Saifrt.

Učiliště požární ochrany ve Velkém Poříčí je organizační složkou HZS Královéhradeckého kraje. V roce 2002 bylo pověřeno prováděním základní a pravidelné odborné přípravy hasičů – instruktorů pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou.

Doposud disponovalo zařízení dvěma výcvikovými trenažéry. Nachází se zde lešeňový trenažér s umělou lezeckou stěnou a příhradové stožáry vysokého napětí. Stávající trenažéry však kapacitně neumožňovaly rozšíření odborné přípravy.

Navíc jsou všechny umístěné ve venkovním prostoru a nejsou žádným způsobem kryté či chráněné. Proto bylo období, po které bylo možné provádět praktický výcvik, doposud omezeno.

Celkové náklady na projekt a stavbu činily 57,3 milionu Kč včetně DPH. HZS Královéhradeckého kraje čerpal dotaci z Evropské unie, Integrovaného regionálního operačního programu. Dotace pokryla 85 % nákladů, zbytek byl hrazen ze státního rozpočtu.

Zhotovitelem stavby byla firma STYLBAU s.r.o., projektantem firma ATELIER TSUNAMI s.r.o.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet