Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

DJI Matrice 210 je dron pro profesionální použití, umí nést termokameru FLIR

Kromě „hobby“ dronů pro domácí uživatele vyrábí firma DJI také drony pro průmyslové použití. Mezi ně patří i řada Matrice 200 – a vzhledem k tomu, že umí nést profesionální termokameru, lze ji využít i u rozsáhlých průmyslových či lesních požárů.

Matrici nám podrobně představil zástupce společnosti STABLECAM s.r.o., oficiálního dodavatele dronů DJI do České republiky.

Oproti minule prezentovanému dronu Mavic 2 Enterprise Dual poněkud narostla velikost, rozložený dron měří 88×88×40 centimetrů a váží 4,7 kilogramů. Díky těmto parametrům ale unese větší náklad – 30 minut ve vzduchu udrží dvě připojitelné kamery.

Přečtěte siDrony DJI pomáhají záchranným složkám: mají termokameru, umí mluvit, svítit nebo blikat majáčkem

V našem případě byl dron osazen profesionální termokamerou Zenmuse XT. Ta dokáže změřit teploty od –40 do +550 stupňů Celsia, váží 588 gramů a umí zaznamenávat 4K video i pořizovat fotky. Rozlišení termosnímače je 640×512 pixelů, disponuje vysoce citlivým (50 mK) infračerveným skenováním při 30 fps.

Kamera je stabilizována ovladatelným závěsem DJI, který je vyroben na míru, a umožňuje pořizovat plynulé a čisté záběry s možností rotace o 360°.

Přímo v aplikaci DJI Pilot lze měřit teplotu v jednotlivých bodech nebo oblasti.

Druhá kamera na duálním závěsu, Zenmuse Z30, nabízí 30× optický a 6× digitální zoom. Výsledné zvětšení tak dosahuje hodnoty 180×. Z30 disponuje technologií pro stabilizaci s odchylkou do 0.01° a stejnou přesností pro ovládání.

Sdílet