Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Česká republika posílá pomoc do povodněmi zasaženého Íránu

Česká republika posílá pomoc do povodněmi zasaženého Íránu. Devastující povodně zasáhly Írán na konci března, ten pak dne 8. dubna 2019 požádal prostřednictvím Evropského koordinačního centra pro mimořádné události (ERCC) o humanitární pomoc státy EU.

Požadavek se týkal hlavně materiálu pro postižené obyvatelstvo (stany, spací pytle, kuchyňské sety) a techniku pro likvidaci následků povodní (elektrocentrály, čerpadla, čluny, nakladače apod.).

Pro pomoc postižené zemi uvolnilo Ministerstvo zahraničních věcí finanční prostředky z rezervy na humanitární pomoc ve výši 5 mil. Kč.

Česká republika posílá do Íránu 16 palet materiálu. Celkem 16 ks elektrocentrál, 16 ks kalových čerpadel, 480 přikrývek, 96 spacích pytlů s vložkou a 16 stanů. Materiál je přesně rozpočítán tak, aby byl kompletně využit prostor armádního letadla CASA, kterým bude pomoc na místo dopravena.

Odlet z Kbelského letiště je plánován ve středu ve 4 hodiny ráno. Na letišti v Teheránu bude čekat vedoucí zastupitelského úřadu v Íránu, pan Svatopluk Čumba, který pomůže s předáním pomoci Íránskému Společenství Červeného Půlměsíce.

Společně s humanitární pomocí poletí na místo také dva styční důstojníci Hasičského záchranného sboru ČR, kteří zajistí doprovod a předání humanitární pomoci. Oba mají s organizací humanitární pomoci v zahraničí četné zkušenosti.

ppor. Petr Vodička z HZS hl. m. Prahy má zkušenosti ze zahraničních misí, působil například v Íránu po zemětřesení v roce 2003, s Trauma týmem ČR se účastnil i mise v Nepálu, kam byl v roce 2015 vyslán po ničivém zemětřesení. Naposledy byl jako expert v Thajsku při uvíznutí malých fotbalistů v jeskyni.

plk. Petr Ošlejšek je náměstek ředitele HZS Olomouckého kraje a má zkušenosti například s dlouhodobou rozvojovou spoluprací s Moldavskem.

Během dnešního dne probíhá na Národní základně humanitární pomoci, která se nachází v areálu Skladovacího a opravárenského zařízení Hasičského záchranného sboru ČR ve Zbirohu, shromažďování, balení a nakládka humanitární pomoci.

Přečtěte siNárodní základna humanitární pomoci vznikla ve Zbirohu, usnadní příjem i výdej prostředků

Národní základna humanitární pomoci se nachází v obci Zbiroh. Je využívána za účelem příjmu humanitární pomoci ze zahraniční i za účelem organizace materiální pomoci do zahraničí, za které je odpovědné Ministerstvo vnitra-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky dle zákona č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému.

Soustředění materiálu do jednoho skladového prostoru umožňuje časové, personálním i finančním úspory oproti provozu rozdělených, místně a kapacitně nevyhovujících pracovišť a skladů.

Základna umožňuje zdokonalení veřejných služeb v oblasti odstraňování následků krizových událostí zkrácením doby reakce, zvýšením efektivnosti a zlepšenou koordinací příjmu, zrychlením manipulace a distribuce humanitární pomoci.

Projekt Národní základna humanitární pomoci byl spolufinancován ze strukturálních fondů Evropské unie a realizován v letech 2009 až 2010.

17.04.2019

Letadlo má za sebou mezipřistání v Ankaře a po doplnění paliva bude pokračovat v letu do Teheránu, kde bude čekat vedoucí zastupitelského úřadu v Íránu, pan Svatopluk Čumba, který pomůže s předáním pomoci Íránskému Společenství Červeného Půlměsíce.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet