Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vodní záchranný tým moravskoslezských hasičů cvičil ve Slovinsku

Několik desítek osob zachránil během dvoudenního nepřetržitého cvičení na vodních plochách v okolí města Lubljana a Krajn tým 36 příslušníků Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), členů specializovaného záchranného a vyhledávacího týmu WASAR (Water Search And Rescue).

Tým se v pátek 17. 5. 2019 ve večerních hodinách vrátil do Ostravy.

Čeští hasiči (doplnění o lékaře brněnské Úrazové nemocnice) si vezli sebou deset nafukovacích a hliníkových člunů a také speciální prostředky pro práci na vodní hladině.

Cvičení bylo převážně zaměřeno na vyhledávání a záchranu osob z tekoucí vody a také se procvičovala bezpečná záchrana jak jednotlivcem, tak i nasazením celého týmu v nepřístupném terénu a to ve dne i v noci.


Výcvik byl financován v rámci projektu Evropské unie „Zvyšování akceschopnosti vyhledávacích modulů USAR a WASAR“.

Tento projekt taktéž financoval například výcvik dalšího záchranného teamu HZS MSK – team USAR (Urban Search And Rescue), který se uskutečnil v termínu 24. – 27. 4. 2019 v Polsku. Team USAR se specializuje na záchranu osob ze sutin zřícených budov, například po zemětřesení.

Přečtěte siTým hasičů WASAR cvičně zachránil stovku osob z polských jezer a řek, příslušníci cvičili i tažení porouchaných člunů

Oba moduly jsou primárně určeny k operační činnosti na území Moravskoslezského kraje, ale díky své vysoké specializaci mohou být nasazovány nejen na území ČR, ale i v zahraničí do mezinárodních záchranných operací v rámci humanitární pomoci.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Lukáš Popp
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet