Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár technologie v Českých Budějovicích způsobil škodu téměř za dva milióny

Požár byl na tísňovou linku nahlášen v 20:19 hodin. Na místo vyjely osádky dvou cisteren. Hasiči na místě průzkumem zjistili, že se jedná o požár v jedné z hal, kde se v silu vznítil prach z brusných strojů.

Samozhašovací systém požár neuhasil. Jeden z pracovníků firmy hasičům dále upřesnil, že uvnitř sila hoří pravděpodobně fitry. A prach, který je uvnitř, by mohl po otevření sila způsobit výbuch a další rozšíření požáru.

Velitel zásahu si proto na místo vyžádal další posilovou jednotku, a to cisternu disponující systémem COBRA a plynový hasicí automobil. Než obě vozidla přijela, jednotka nasadila přetlakovou ventilaci a pokusila se přenosnými hasicími přístroji zmírnit požár dolním odpadním otvorem a horním vyfukovacím.

To vedlo k lehkému snížení vnitřní teploty v dolní části sila. Po příjezdu posilové jednotky hasiči udělali systémem COBRA pět průrazů, čímž ochladili vnitřek sila. Pak bylo možné otevřít poklopy sila a začít vyndavat vyhořelé filtry. Ty pak jednotka dohasila jedním proudem vysokotlaké vody. Na závěr hasiči ochladili z horní části prostor turbíny.

Po závěrečném průzkumu termokamerou velitel zásahu předal uhašenou technologii pracovníkům firmy. Vyšetřovatel HZS stanovil výši vzniklé škody na 1 800 000,–, příčina vzniku požáru je v šetření.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet
Seriál: Hasicí zařízení COBRA

Dvě jednotky pražských profesionálních hasičů a dobrovolní hasiči z Dolních Měcholup zasahují v areálu OC Europark u ohlášeného kouře pod fasádou budovy. Zjištěno bylo žhnutí pod pláštěm fasády, hasiči používají vysokotlakou vodu na lokalizaci požáru.

Menší požár probíhal pod obklady pláště budovy, nasazeno bylo i speciální zařízení Cobra. Požár je lokalizován, hasiči spolu s hasičským vyšetřovatelem zjišťují zdroj požáru a jeho příčinu.