Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Podnikoví hasiči mladoboleslavské škodovky disponují velkoobjemovým hasicím kontejnerem Rosenbauer, dodala ho Požární bezpečnost

Speciální hasicí kontejner od rakouského nástavbáře Rosenbauer dodala Požární bezpečnost podnikovým hasičům Škoda Auto.

Kontejner lze používat jak na zemi, tak na nosiči. Sloužit může například jako zásobárna nebo čerpadlo při dálkové dopravě vody. Většinu funkcí lze ovládat dálkově, kontejner tak lze složit na určeném místě a obsluhovat ho z bezpečné vzdálenosti, či při obsluze jiné techniky na místě zásahu.

Přečtěte siHasičský záchranný sbor podniku Škoda Auto disponuje unikátní šedesátimetrovou automobilovou plošinou Rosenbauer B60 s CCS Cobra, dodala ji Požární bezpečnost

Největší viditelnou část kontejneru – konkrétně tu zadní – zabírá nádrž na hasivo, vyrobená je stejně jako kontejner z polyesteru vyztuženého skleněnými vlákny typu GFK. Pojme 9 500 litrů vody a 1 000 litrů pěnidla.

Jednostupňové čerpací zařízení Rosenbauer N55 ze slitin lehkých kovů je poháněno spalovacím řadovým šestiválcovým motorem DEUTZ TCD 2013 L06 2V o výkonu 200 kW, který je uložen uvnitř kontejneru. Nechybí 200litrová nádrž na naftu.

Čerpadlo dokáže dodávat 5 500 litrů vody za minutu při tlaku 10 barů a sací výšce 0 metrů, při jmenovité sací výšce 3 metry je to 4 400 litrů za minutu. Ovládací panel čerpadla je výškově stavitelný v závislosti na použití na nosiči či na zemi.

Vývěva je automatická, přiměšovací zařízení Rosenbauer FIX MIX dokáže přimísit pěnidlo v objemu 1, 3 nebo 6 %. FIX MIX vytváří pěnotvorný roztok použitelný na všech výtlačných hrdlech kontejneru a garantuje rovnoměrné přimísení v závislosti na aktuálním průtoku vody.

V motorovém prostoru najdeme rovněž rozvaděč se zásuvkami pro 230V elektrická zařízení.

Na horní pochůzné plošině nástavby je monitor Rosenbauer RM 60 C s tryskou HSD 6000 CFD o výkonu 5 100 litrů za minutu při tlaku 10 barů a 2 700 litrů za minutu při redukovaném výkonu.

Vybaven je pracovním osvětlením a obsluhován je rovněž dálkově ovladačem na 10metrovém kabelu, při použití se pneumaticky zvedne o 450 mm. Jeho dostřik je na plný výkon až 70 metrů, na redukovaný 60 metrů.

Monitor lze použít ve vertikálním rozsahu –15 ° až 70 ° a v horizontálním rozsahu 270 °.

Přečtěte siNová Scania s říditelnou zadní nápravou pro podnikové hasiče Škoda Auto byla vyrobena v Kobitu, je vybavena Cobrou a CAFS

Na obou stranách jsou ve schránách pro příslušenství navijáky s tvarově stálou hadicí a kombinovanou proudnicí. Na jednom boku jsou pod nimi dva dýchací přístroje, na druhém pak přetlakový ventilátor Rosenbauer, který lze snadno vyjmout na výklopném rameni.

O osvětlení bezprostředního místa zásahu se starají LED světla po obvodu kontejneru, místo zásahu lze nasvítit stožárem se šesti 40W LED světlomety s elektrickým naklápěním.

Kontejner je dlouhý 6 900 mm, široký 2 440 mm a vysoký 2 350 mm. Vybavený a s plnou nádrží váží 17 600 kg.

Sdílet
Seriál: Hasicí zařízení COBRA

Dvě jednotky pražských profesionálních hasičů a dobrovolní hasiči z Dolních Měcholup zasahují v areálu OC Europark u ohlášeného kouře pod fasádou budovy. Zjištěno bylo žhnutí pod pláštěm fasády, hasiči používají vysokotlakou vodu na lokalizaci požáru.

Menší požár probíhal pod obklady pláště budovy, nasazeno bylo i speciální zařízení Cobra. Požár je lokalizován, hasiči spolu s hasičským vyšetřovatelem zjišťují zdroj požáru a jeho příčinu.