Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Společnost Kobit – THZ vyrobila podnikovým hasičům mladoboleslavské Škodovky novou vestavbu do rychlého zásahového automobilu VW Transporter

Kompletně novou zástavbou původního RZA Volkswagen Transporter se pyšní členové Hasičského záchranného sboru podniku Škoda Auto. Úpravu automobilu provedli ve Slatiňanech ve firmě Kobit THZ.

Starší VW Transporter už hasičům svou koncepcí nevyhovoval, zároveň do něj bylo v návaznosti na připravované spuštění masivní výroby elektromobilů nutné instalovat hasicí systém Cobra.

Přečtěte siCold Cut System Cobra je užitečným pomocníkem hasičů, možnosti využití se stále rozšiřují

Třímístný Volkswagen v hmotnostní kategorii do 3 500 kg je vybaven vzduchovým odpružením s možností nastavení světlé výšky.

Do úložného prostoru se vstupuje bočními dveřmi obou stranách nebo nahoru výklopnými dveřmi zezadu.

V prostoru za pravými posuvnými dveřmi je na výsuvném prvku v horní části uloženo zámečnické a AKU nářadí, včetně prostředků pro násilné vstupy. Veškeré vybavení je uloženo v plastových kufrech s pěnovou výstelkou od výrobce Peli.

Ve spodní části je na výsuvném platě uloženo zařízení CCS Cobra 330 poháněné vlastním spalovacím motorem o výkonu 27 koní. 20litrová palivová nádrž umožňuje až 140 minut provozu.

Řezací zařízení je určené pro řezání stavebních konstrukcí (zejména materiálů: zdivo, beton, ocel, sklo, pryž, dřevo) a následné hašení. Změnou proudnice lze zařízení použít pro vysokotlaké hašení vodou a pěnou.

Zařízení prořízne následující materiály o síle:

  1. beton 150 mm do 90 sekund,
  2. stavební ocel 10 mm do 40 sekund, při řezné rychlosti nejméně 40 mm/min.,
  3. vrstvené skla 10 mm do 30 sekund.

Cobra dodá při tlaku 250 až 300 barů 28 litrů vody za minutu tryskou o průměru 1,6 milimetru. 80metrová hadice je uložena na navijáku s elektrickým navíjením.

Nádrž ze slitiny hliníku s digitálním ukazatelem stavu hasiva pojme 150 litrů vody. Do zásobníku na abrazivo se ho vejde 10 kg, což umožňuje řezání po dobu nejméně čtyř minut. Samozřejmostí je možnost přimísení pěnidla z externího kanystru.

Za zadními výklopnými dveřmi jsou zabudována dvě velkokapacitní výsuvná plata, na kterých je uložena motorová řetězová pila, motorová rozbrušovací pila a kompletní vyprošťovací sada Holomatro, včetně zakládacích klínů a stabilizačních podpěr.

Dále je na bočních stěnách uložena výbava určená pro úklid pří dopravních nehodách.

Za levými posuvnými dveřmi je přístup k vodní nádrži, v horní části je na výsuvném prvku umístěna police pro dýchací přístroje a náhradní tlakové lahve. Ve spodní části je uloženo příslušenství ke zvedacím pneumatickým vakům.

Cele vozidlo je lakováno do odstínu RAL 3024 a je v zadní části polepeno zvýrazňujícím značením chevron. Veškeré prostory vozidla jsou osvětleny pomocí LED osvětlení, které je uloženo v otočných držácích.

Sdílet