Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Karlovarském kraji převzali do užívání novou techniku, kromě cisterny mají i dron

Zcela nové technické prostředky pro zásahy při mimořádných událostech mají k dispozici hasiči v Karlovarském kraji. Jedná se o speciální zásahovou techniku. Pořízena a dovybavena byla v letošním roce.

Slavnostního předání do užívání se 17. září 2019 zúčastnila hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová, náměstek hejtmanky pro oblast sociálních věcí, bezpečnosti a vnitřních záležitostí Petr Kubis a zástupci HZS Karlovarského kraje v čele s ředitelem Václavem Klemákem.

CAS 30 T815–7

Zásahová cisterna CAS 30 na podvozku Tatra 815–7 je určena pro zásahy ve složitém terénu. Jedná se o vozidlo na terénním podvozku s velkou zásobou hasební vody. Pro hašení veze tato cisterna 9000 litrů vody.

Pořízením tohoto kusu cisterny je dokončena kompletní obměna velkokapacitních zásahových cisteren na stanicích profesionálních hasičů v Karlovarském kra­ji.

Na každé stanici tak je k dispozici nově pořízená cisterna těchto parametrů, která nahradila své předchůdce CAS 32 T815 a CAS 32 T148.

Vozidlo stálo 7 287 830 Kč a na financování se podílel Fond zábrany škod.

3× technický přívěs pro přepravu vyprošťovací a stabilizační sady

Technické přívěsy za 1 182 449 Kč financované z Fondu zábrany škod pro přepravu vyprošťovací a stabilizační sady budou dislokovány na všech třech centrálních stanicích profesionálních hasičů v kraji.

Obsahují především sady pneumatických vyprošťovacích a stabilizačních nástrojů značky Paratech a další prostředky pro stabilizaci. Toto vybavení se užívá v případech záchrany osob či zvířat ze zřícených budov, závalů či z hloubky.

Zásahů typu záchrana osob a zvířat zavalených či zasypaných evidují hasiči v Karlovarském kraji za poslední tři roky celkem 23. Sady slouží pro zajištění stabilizace poškozených objektů či míst, kde buď došlo k zasypání nebo zavalení osob a zvířat, nebo toto hrozí.

Například u poškozených budov, výkopů nebo velkých dopravních nehod, například na železnici. Stabilizace je nutná pro provedení bezpečného zásahu a chrání tak nejen zachraňované osoby, ale i samotné zachránce.

Kromě samotných speciálních sad tvoří vybavení přívěsů i další pomocný spotřební materiál, například elektrické či pneumatické ruční nářadí, spojový materiál, osvětlení, laserový dálkoměr, lanový naviják či zvedací vaky.

3× záchranářská a manipulační plošina

Součástí speciální výbavy na zajištění stability a vyprošťování jsou i záchranářské a manipulační plošiny, které zajistí zasahujícím hasičům bezpečný přístup v místech, kde to není možné kvůli hrozbě zřícení.

Jejich pořízení za 490 427 Kč financoval Karlovarský kraj.

Bezpilotní prostředek s termovizí

Pro pátrání po osobách či pro průzkum velkých oblastí je určený bezpilotní prostředek. Tento dron je vybavený kamerou se 30násobným optickým přiblížením s přenosem do ovládacího modulu, je možné tak na velké vzdálenosti zjistit rozsah mimořádné události, možné překážky pro provedení účinného zásahu či naopak možnosti pro zvýšení efektivity vedení zásahu.

Zároveň je dron vybavený termovizí, která pomáhá při průzkumu terénu odhalit místa požáru a rovněž pomáhá při pátrání po osobách v terénu. Jedná se o nejmodernější bezpilotní prostředek, který je v současné době pro záchranné složky k dispozici.

Přečtěte siDJI Matrice 210 je dron pro profesionální použití, umí nést termokameru FLIR

Bezpilotní prostředek bude součástí nově vytvářeného velitelsko-spojového vozidla, které je již ve výrobě, a bude k dispozici veliteli zásahu jako podpora pro celkový průzkum místa události.

Za cenu 790 534 Kč ho pro hasiče pořídilo město Karlovy Vary.


Nové technické vybavení je předáno hasičům na jednotlivé stanice a mohou tak již novinky využívat na výjezdech.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet