Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičská zbrojnice v Praze – Chodově byla po několikaměsíční rekonstrukci slavnostně otevřena

V pátek 20. 9. 2019 v 15 hodin byla slavnostně otevřena zrekonstruovaná hasičská zbrojnice SDH Praha 11 – Chodov.

Otevření proběhlo po několikaměsíční rekonstrukci za účasti starosty Městské části Praha 11 Jiřího Dohnala, radního pro bezpečnost Ing. Petra Jiravy, členů odboru krizového řízení Městské části Praha 11, zástupců Magistrátu hlavního města Prahy, velitele hasičské stanice č. 4 npor. Bc. Pavla Jůny, členů sboru a přítomných hostů.

Historie

Dobrovolní hasiči v Hasičské zbrojnici v Bohúňově ulici sídlí od roku 2003, kdy byla pro jejich potřeby zrekonstruována bývalá bloková kotelna. Vznikla zde dvě stání pro požární techniku, jedno stání pro dodávkový automobil, důstojné sociální zázemí, hrubá očista, čistá šatna, kancelář a učebna.

Členové sboru průběhem let vytvořili svépomocí kuchyňský koutek a zvelebovali svěřené prostory. Při povodních v roce 2013 členové sboru strávili na zbrojnici skoro 14 dní a ukázalo se, že ve zbrojnici nejsou vhodné podmínky pro takové služby.

Proto začalo vyjednávání s MČ o možnostech zlepšení podmínek pro službu jednotky. Bohužel se tehdy nenašly finanční prostředky potřebné pro realizaci rekonstrukce.

V roce 2016 nám byla přidělena dotace na rekonstrukci Hasičské zbrojnice z prostředků Magistrátu hlavního města Prahy. Následně začal výběr projekční společnosti a zhotovitele. Projekt zpracovala firma ENVIOM s. r. o. a zhotovitelem byla firma BROSS BAU s. r. o.

Přečtěte siDobrovolní hasiči z Prahy – Chodova slavnostně převzali novou Tatru Terrno od THT Polička

Rekonstrukce

Nejdříve bylo nutné nalézt vhodné prostory pro uskladnění vybavení jednotky, zbrojnice a také mobilní požární techniky. Členům sboru se to podařilo v bývalém Milíčovském statku, kam se přestěhovali začátkem listopadu 2018.

Následně začala samotná rekonstrukce, kdy do prostoru stávajícího objektu vznikla vestavba, kterou došlo ke zvětšení prvního patra.

V patře nově vznikla kuchyně s jídelnou, ložnice pro 8 hasičů. Nové je i sociální zázemí a sprchy, které jsou rozděleny na pánské a dámské.

Horní část prostor byla také koncipována tak, aby prostory zbrojnice mohly být využity jako evakuační středisko po dobu nezbytně nutnou pro občany Městské části v případě vzniku mimořádné události.

Omlazením prošla také kancelář, učebna, čistá šatna. V prostorách garáže vznikl sklad strojní služby a nově plnírna tlakových lahví. Zde je umístěn kompresor pro plnění tlakových lahví k dýchacím přístrojům.

Zbrojnice je vybavena poplachovým systémem, kdy při vyhlášení poplachu dojde k rozsvícení poplachových světel a osvětlení v garáži, místnostech a schodišti.

Z tiskárny se vytiskne příkaz k výjezdu, na obrazovce jsou informace, kteří členové spěchají do zbrojnice, jaká technika vyjíždí a na mapě cesta k mimořádné události. To celé obsluhuje systém FIREPORT, který zakoupil Magistrát hlavního města Prahy.

Kompletní rekonstrukce objektu hasičské zbrojnice se povedla v roce, kdy Sbor dobrovolných hasičů Praha 11 – Chodov slaví 125. let od svého založení. Moderní zázemí je tak nejlepším dárkem pro všechny členy k tomuto výročí.

Pro veřejnost se zbrojnice otevře 19. října 2019. Každý si tak může přijít prohlédnout nové zázemí sboru, stejně tak jako oslavit naše výročí s bohatým doprovodným programem.

Přečtěte siDobrovolní hasiči městské části Praha 11 - Chodov mají novou Scanii a termokameru od firmy WISS Czech
Jakub Krutský, starosta SDH Praha 11 – Chodov
Jiří Košárek, velitel jednotky SDH Praha 11 – Chodov
Sdílet