Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Starém Hradišti mají hasiči zcela novou moderní zbrojnici, kvůli pozemku je podlouhlá

Otevření nové hasičské zbrojnice v Hradišti na Písku a 111 let od založení SDH Staré Hradiště oslavili hasiči 28. září 2019.

Byl to den od historie až po současnost integrovaného záchranného systému. V akci byla k vidění raritní parní stříkačka, koňská stříkačka, nechyběla řada historických strojů, vystoupení malých hasičů, ukázku práce psovodů a kynologů, ukázky hašení nebo záchrany osob.

Původní hasičskou zbrojnici nahradila nová budova za finančního přispění EU a státu. Celkové náklady byly 14 859 997,94 Kč, dotace z toho činily 12 030 523,14 Kč.


Až do otevření nové zbrojnice parkoval dopravní automobil v nedaleké stodole, tam se při výjezdu část jednotky strojila téměř po tmě. Výstroj hasičů byla uložena v autě, aby se co nejvíce zamezilo jejímu vlhnutí a nebyla tolik v zimě a prachu.

Druhá část jednotky se sjížděla tam, kde byla zaparkovaná cisterna. V době výjezdu tak měl velitel o další starost navíc – zjistit kolik členů vyjíždí s dopravní automobilem. K tomu musíme připočíst absenci umýváren a dalšího zařízení.

Nová zbrojnice je kvůli pozemku netradičně pojata „na délku“ a dopravní automobil tak nestojí přímo vedle cisterny, výjezd je otočen o 90 stupňů. Uvnitř objektu mají hasiči k dispozici školící místnost, na ní navazuje kancelář velitele.

Nechybí samozřejmě čistá a špinavá šatna (je zajímavě vybavená ocelovým roštem na zemi), sklad, umývárna, záchody a sklad.

Celý objekt byl, včetně venkovního nápisu, pojat velmi moderně a je protkán technologiemi firmy FIREPORT. Při výjezdu tak dojde k otevření vrat, vytištění příkazu k výjezdu atd.

Přečtěte siV hasičské zbrojnici obce Staré Hradiště došlo ke generační obměně cisterny, Tatra nahradila Trambuse
Sdílet