Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K zneškodnění tlakové láhve v Jevanech pomohli policejní odstřelovači

Ve čtvrtek 17. října byla krátce po třinácté hodině vyslána jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Říčany k technické pomoci do obce Jevany. Na místo vyjela jednotka s velitelským vozidlem a dvěma cisternovými automobily.

Hasiči předem věděli, že jedou na kontrolu tlakové láhve s acetylenem, protože na místě zasahovali už v týdnu. Vzhledem k tomu, že došlo k poškození vypouštěcího ventilu a v láhvi docházelo k chemické reakci, při níž stoupala teplota, bylo nakonec rozhodnuto, že bude nutné láhev prostřelit za pomoci policejních odstřelovačů.

Přečtěte siLikvidace požárů tlakových lahví je možná i ve spolupráci s odstřelovači, hasiči trénovali ve vojenském prostoru Hradiště

Hasiči tak ve spolupráci se stavební firmou připravili velkoobjemový kontejner, do kterého byla z vody vyndána tlaková láhev. Zároveň připravili pomocí dvou C proudů provizorní monitory. Po celkové přípravě přišli na řadu samotní policejní odstřelovači, kteří z bezpečné vzdálenosti provedli současný výstřel ze tří pušek.

Přečtěte siVIDEO: Chování tlakových láhví při požáru zkoušel odstřelovač, výsledky testů poslouží pro větší bezpečnost zasahujících

Prostřelením ocelového pláště došlo k bezpečnému uvolnění tlaku v láhvi. Hasiči následně pomocí zmíněných monitorů vytvořili vodní mlhu ke snížení koncentrace unikajícího plynu.

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje
Sdílet