Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální hasiči získali od Olomouckého kraje dva nové technické automobily Scania od firmy Kobit – THZ, dobrovolným hasičům naopak darovali dvě cisternové stříkačky

Ve středu 8. ledna 2020 převzal Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje od Olomouckého kraje do užívání dva kusy speciálních technických automobilů. Naopak Hasičský záchranný sbor předal dva kusy doposud využívaných cisternových automobilových stříkaček jednotkám sboru dobrovolných hasičů Města Konice a obce Jindřichov na Přerovsku.

Slavnostního předání zásahové techniky a symbolického předání klíčů se zúčastnil předseda Vlády České republiky Andrej Babiš, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a krajský ředitel HZS Olomouckého kraje Karel Kolářík.

Pořizování nové speciální techniky pro HZS a předávání stávající techniky HZS na obce je výsledek vynikající dlouhodobé spolupráce mezi hasiči a Olomouckým krajem.

Tento model je efektivní především v tom, že profesionální hasiči dostanou novou moderní techniku, stávající funkční techniku předají dobrovolným hasičům a tím zvýší jejich akceschopnost.

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje chce zajišťovat rychlou a efektivní pomoc na celém území kraje. Nově pořizované technické automobily doplní výbavu na požární stanici v Přerově a Jeseníku.

Z prostředků Olomouckého kraje byly v roce 2018 pořízeny stejné dva technické automobily, které jsou umístěny na stanicích v Prostějově a Šumperku. Tímto krokem bude dokončeno vybavení všech centrálních stanic moderními technickými automobily.

Přečtěte siProfesionální hasiči v Olomouckém kraji získali novou techniku, dva technické automobily a kontejner

Technický automobil na podvozku Scania má široké použití u silničních a železničních nehod, záchraně osob při zřícení staveb a závalech stavebními konstrukcemi.

Vozidla je možné nasadit do akce také při odstraňování překážek z komunikací a vodních toků, při povodních a vichřicích. Za tímto účelem jsou auta vybavena hydraulickým jeřábem, který doplňuje koš pro dvě osoby,

popsal ředitel HZS Olomouckého kraje Karel Kolářík.

Hasičský záchranný sbor dodal do každého z aut výbavu v hodnotě tří milionů korun. V případě vozidla, které bude působit na Jesenicku, přispělo i město Jeseník. Část peněz šla také z programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polsko.

Technický automobil Scania

Vozidlo je postaveno na podvozku Scania G440 B4X4HA s automatizovanou převodovkou a s automaticky ovládanou spojkou. Za 7 858 950 korun včetně DPH ho dodala firma Kobit – THZ.

Kabina osádky je vybavena topením nezávislým na chodu motoru a jízdě a je třímístná. Uvnitř nechybí dotykový displej pro řízení a kontrolu funkcí požární nástavby. V zorném poli řidiče nechybí displej couvací kamery.

Na levém boku kabiny je sdružená zásuvka pro doplňování tlakového vzduchu a dobíjení akumulátorů Rettbox-air, která se po nastartování samočinně odpojí.

Účelová nástavba je konstruována jako modulární stavba z profilů ze slitiny hliníku s lepenými plechy a variabilní stavbou úložných prostor, které jsou tvořeny skříněmi pro uložení požárního příslušenství.

Teleskopický osvětlovací stožár o výšce ve vysunutém stavu 5 m od země je elektricky otočný a naklápěný se čtyřmi LED světlomety. Uchycen je na přední straně nástavby automobilu.

Technický automobil je v prostoru za kabinou vybaven hydraulickým nakládacím jeřábem FASSI F185A.2.25 xe-dynamic. Ten uzvedne při vyložení 2,15 metrů břemeno o hmotnosti 6,5 tun a při vyložení 13,45 metrů břemeno o hmotnosti 630 kg.

Jeřáb se dokáže otáčet v rozsahu 400 °, na jeho konec lze v případě potřeby uchytit transportní koš pro dvě osoby.

V přední části je Scania je vybavena hydraulickým navijákem Come-Up Bison 20 s tažnou sílou 9 070 kg a v zadní části dalším navijákem Come-Up Bison 30 s tažnou sílou 13 600 kg. Pracovní prostor navijáku je osvětlen LED lištou.

Automobil je vysoký 3 850 mm, široký 2 550 mm a dlouhý 9 000 mm.


Díky obnově požární techniky u Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje bylo možné vyčlenit stávající používanou, ale stále funkční techniku a předat ji jednotkám sboru dobrovolných hasičů.

Jednotky dobrovolných hasičů se nezastupitelně každodenně podílejí na zásazích při mimořádných událostech.

I přes nové dotační tituly ze státního rozpočtu České republiky, Integrované operační programy a příspěvky Olomouckého kraje se obce, jako zřizovatelé jednotek dobrovolných hasičů dlouhodobě potýkají se zastaralostí požární techniky, především cisternových automobilových stříkaček.

Jednotky, které získaly tuto techniku, byly vybrány na základě charakteru zásahového obvodu, počtu zásahů a vyhodnocení stavu jejich stávající techniky.

Město Konice převzalo pro svoji jednotku cisternovou automobilovou stříkačku Iveco, která sloužila na požární stanici HZS v Konici, toto vozidlo nahradí stávající zastaralé vozidlo Liaz L101 z roku 1980.

Obec Jindřichov převzala pro svoji jednotku cisternovou automobilovou stříkačku MAN, která sloužila na požární stanici HZS v Hranicích, toto vozidlo nahradí stávající zastaralé vozidlo Tatra 138 z roku 1970.

Profesionální jednotky dostávají techniku zcela novou, protože ji mají denně v provozu a potřebují se na ni stoprocentně spolehnout. Ojetá, ale pořád kvalitní auta, která si převzali dobrovolní hasiči, odvedou v jejich obcích ještě hodně práce,

uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Sdílet