Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zástupci Záchranného útvaru HZS převzali v Hlučíně dvojici unikátních automobilů na podvozcích Tatra, velkoobjemovou cisternu doplnil pancéřový průzkumný speciál

V úterý 18. února 2020 se v areálu Záchranného útvaru HZS České republiky v Hlučíně konalo slavnostní předání a představení nově pořízených vozidel Záchranného útvaru.

Dvojice nových automobilů najde uplatnění převážně u zdolávání požárů v nebezpečném prostředí a rozsáhlých lesních požárů, jejich nasazení se dá ale očekávat také při likvidaci dalších mimořádných událostí, kde bude vhodné využít jejich unikátní vlastnosti.

Předání vozidel byli přítomni ministr vnitra Jan Hamáček, generální ředitel HZS ČR genpor. Ing. Drahoslav Ryba s náměstky, prezident Hasičského a záchranného zboru Slovenské republiky plk. Ing. Pavol Nereča, zástupci výrobců obou vozidel a další pozvaní hosté, včetně odborníků ze serveru POŽÁRY.cz.

Prvním automobilem je cisternová zodolněná stříkačka Triton na podvozku Tatra 815–7 4×4 Patriot s označením CZS-15 určená pro požární zásah v místech s vysokým stupněm ohrožením osob.

Přečtěte siZáchranný útvar Hasičského záchranného sboru ČR pořídil speciální cisternovou zodolněnou stříkačku Triton na podvozku Tatra

Kromě samotného hasebního zásahu však může sloužit také jako průzkumné vozidlo poskytující osádce zvýšenou ochranu. Jedná se o vozidlo obdobných vlastností, jakými disponují již dříve pořízené zodolněné cisterny CZS 40, představovaný automobil je však podstatně menší a předpokládá se tak jeho nasazení tzv. v první linii.

Přečtěte siZáchranný útvar HZS ČR převzal dvojici cisternových zodolněných stříkaček Tatra Titan, čtyřmístná kabina odolá explozi protitankové miny

Cisternu bude možno díky jejím vlastnostem nasadit v prostorech s možností výskytu nevybuchlé munice, tlakových lahví, při odstraňování následků teroristických útoků, v chemických a petrochemických provozech, při rozsáhlých přírodních požárech a při provádění průzkumu a monitorování v zamořeném prostředí.

Druhým pořízeným vozidlem je velkoobjemová cisterna CV-40 na podvozku Tatra, první svého druhu v České republice.

Automobil na pětinápravovém šasi disponuje nádrží o objemu 21 000 litrů a je tak největší mobilní zásobárnou vody pro hasiče u nás.

Cisterna o délce téměř 12,5 m je určena k přepravě vody zejména při rozsáhlých požárech a díky velkému objemu je schopna sloužit jako retenční nádrž při událostech, kdy je zřizována dálková doprava vody.

I přes své rozměry disponuje vysokou manévrovatelností, výbornými terénními vlastnostmi a bude ji možné nasadit také při lesních požárech.

Sdílet