Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kladenští hasiči trénovali v unikátním lezeckém polygonu ve Velkém Poříčí

Ve dnech 27. a 28. února 2020 proběhla odborná příprava skupiny lezců z kladenské stanice v unikátním lezeckém polygonu ve Velkém Poříčí v Královéhradec­kém kraji.

Budova polygonu je výjimečnou stavbou, ve které mohou hasiči trénovat různé druhy práce ve výšce a nad volnou hloubkou pomocí lanové techniky. Odborná příprava byla zaměřena na nácvik různých technik, které mohou hasiči během výkonu svého povolání využít.

Nespornou výhodou celého prostoru je výška budovy, kdy veškeré tréninky mohly probíhat v bezpečném prostředí, které však věrně kopírovalo možnou reálnou situaci.

Přečtěte siVe Velkém Poříčí vyrostl unikátní lezecký polygon, druhý takový v Evropě nenajdete

Po celé dva výcvikové dny byla pro hasiče připravena čtyři stanoviště, kde na správnou techniku dohlíželi hasiči, kteří jsou lezeckými instruktory.

Stanoviště 1

Vytažení transportní vany s přechodem přes uzel – jelikož hasiči velmi často pomáhají s transportem raněných osob ze špatně dostupného terénu, byla tato situace zaměřena na správnou manipulaci s transportní vanou, aby nemohlo dojít k ohrožení zraněné osoby nebo i samotného zasahujícího hasiče.

Stanoviště 2

Zakládání friendů (mechanické vkliňovadlo, které se dá zasunout do spáry ve skále) a vklíněnců – zde si hasiči mohli vyzkoušet techniku nápomocnou při lezení, kdy jsou využívány spáry ve skalách v případě chybějících výstupků, které by mohly posloužit jako úchyty.

Stanoviště 3

Příhradový nosník – nácvik správné techniky výstupu na konstrukce a pohybu po ní. Často hasiči zasahují na různých stožárech a sloupech, proto bylo důležité zopakovat také tuto techniku.

Stanoviště 4

M traverz – zde hasiči opět trénovali správnou techniku lezení, kdy po překonání jedné překážky (nejčastěji uzel nebo přepínka) následovalo prověšené lano. Při pohledu z dálky tento traverz připomíná písmeno M.

Všechna stanoviště byla zaměřena nejen na samotné lezení, a to s přestupy přes uzle a přepínky, ale také na různé způsoby záchrany osob z visu a přepravu v transportní vaně, včetně šikmých transportů a improvizovaných kladkostrojů. Hasiči také zkoušeli záchranu osoby pomocí Straussovy metody, která pomáhá lezci překonat obtížný úsek.

Během dvou dnů si lezci zopakovali a zdokonalili své znalosti a dovednosti. Vyzkoušeli celou řadu technik a zásahů, se kterými se mohou setkat při výjezdech k událostem. Samozřejmostí je nejen trénování už ověřených postupů, ale také zkoušení a nácvik nových variant.

Jelikož jsou tyto zásahy pro hasiče poměrně náročné, je dobré, když mohou natrénovat také krizové situace, do kterých se mohou dostat, i správnou reakci na ně. Budovu polygonu si hasiči pochvalují právě díky její rozmanitosti a možnosti vyzkoušení mnoha technik a druhů záchrany osob.

Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet