Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řady profesionálních hasičů opustil po dlouholeté službě Jan Semerádt, zamířil k Horské službě

Poslední březnový den roku 2020 na hasičské stanici v Liberci odsloužil svou poslední směnu podprap. Jan Semerádt, který nastoupil k Hasičskému záchrannému sboru, tehdy ještě okresu Liberec, 1. července 1996 na stanici do Raspenavy.

Aby pochopil, kam jej srdce táhne, strávil službu vlasti v letech 1999 až 2001 i ve prospěch Policie ČR v Liberci a následně se v srpnu 2001 vrátil na dalších téměř 20 let zpět k Hasičskému záchrannému sboru Libereckého kraje.

Za svou profesní dráhu prošel pozicemi hasič, hasič – strojník, i zástupce velitele. Sbor opouští z pozice instruktora lezeckého družstva pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou směny A stanice Liberec.

V průběhu služby se podílel, mimo jiné, na řešení řady mimořádných událostí značného rozsahu, a to i takových, které značným způsobem ovlivnily život v jeho bydlišti a jeho rodiny samotné – bleskové povodně na Smědé v srpnu 2010.

Honza pochází z hasičské rodiny a není proto divu, že je zároveň aktivním členem jednotky sboru dobrovolných hasičů ve Frýdlantu a dobrovolným záchranářem Horské služby Jizerské hory.

Honza Semerádt během své služby vzorně reprezentoval Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje v TFA. Od roku 2012 je považován v souvislosti s výstupem do 83. patra Sydney Tower v Austrálii za nejrychlejšího hasiče světa.

Přečtěte siSYDNEY WFG: Sydney Tower vyběhli čtyři Češi a jedna Češka. Máme další 3 zlaté a jednu bronzovou medaili

Honza byl za svou dlouholetou službu oceněn. Je nositelem věrnostní medaile HZS ČR “Za věrnost II. stupně, kterou jsou oceňováni příslušníci HZS ČR za dvacet a více let příkladné služby. Ani po odchodu od sboru na pomoc druhým nezanevře a pomáhat bude i nadále. Nově bude ve službách horské služby.

Honzovi přejeme v novém angažmá mnoho úspěchů, pevné zdraví a neutuchající životní energii, která ho prozatím vždy provázela.

por. Bc. Lucie Hložková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet