Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tatra zbirožské jednotky skončila při vyhýbání se s protijedoucím nákladním vozidlem mimo silnici

Na úrovni Hořejšího Kařezského rybníku se 5. listopadu 2020 dopoledne utrhla krajnice pod cisternou dobrovolných hasičů ze Zbiroha. Vozidlo se převrhlo na bok. Ke zraněním nedošlo.

Automobil profesionální hasiči vyprostili pomocí vyprošťovacích vozidel ze stanice Košutka a ZÚ Zbiroh. K nehodě nedošlo při jízdě k zásahu.

Přečtěte siTatra Force nahradila ve Zbirohu starou sestru, ta odjela k hasičům do nedalekého Kařezu

V dnešních dopoledních hodinách došlo na komunikaci č. 1182 za obcí Kařez ve směru na obec Cheznovice k dopravní nehodě našeho vozidla CAS 30 Tatra 815–7.

V užším úseku komunikace, při vyhýbání se s protijedoucím nákladním vozidlem, došlo k najetí vozidla na krajnici a vzhledem k jejímu silnému podmáčení následovalo sjetí vozidla do příkopu a jeho následné převrácení na bok.

Daná jízda byla řádně ohlášena na operační středisko HZS Plzeňského kraje a byla realizována v rámci ostatní činnosti pro obec.

Téměř 25tunové vozidlo řídil strojník, který má za sebou téměř 20 letou praxi v řízení těžkých nákladních vozidel a v danou chvíli, kdy již bohužel bylo nezvratné, že dojde k nehodě, měl pouze dvě možnosti. Zastavit vozidlo o vzrostlý strom či se jej pokusit srovnat a doufat, že kolizi ustojí. Na toto rozhodnutí měl v dané chvíli několik desetin vteřiny.

Jsem velice rád, že zvolil druhou možnost, stromu se vyhnul a do poslední chvíle se snažil vozidlo udržet na kolech i přes to, že se mu to nakonec nepodařilo. Svým manévrem zajistil to, že posádka vyvázla z celé události bez zranění. Pokud by došlo k nárazu vozidla do stromu, následky by pro posádku byly zcela jistě horší.

Je zcela jisté, že materiální škody se dají nahradit, ty na lidských životech nikoliv a osobně jsem nesmírně šťastný, že došlo pouze ke škodám materiálním.

Chci mnohokrát poděkovat profesionálním kolegům z požárních stanic Rokycany, Plzeň – Košutka a ze Záchranného útvaru HZS ČR – rota Zbiroh za pomoc při vyproštění vozidla zpět na vozovku.

Jsem velmi smutný z toho, kolik zlých, zcestných a nenávistných komentářů se vyrojilo na sociálních sítích a jací zlí a nepřející lidé mezi námi žijí.

Děkuji všem, kdo nás podporují a všem, kdo mají potřebu situaci soudit vzkazuji, že k tomu nemají jakékoliv právo a přeji jim, aby se jim podobné situace v životě vyhýbaly, nejedná se totiž vůbec o příjemnou situaci a bohužel se do ní může dostat každý z nás.

Ludvík Svoboda, velitel JSDH Zbiroh

Petr Poncar
tiskový mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet