Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči poprvé nastoupili do služby na 23. stanici HZS Moravskoslezského kraje, fungovat začala v Kopřivnici

V pátek 1. ledna 2021 v 7:00 začala hasičům první služba na nově zřízené stanici Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Kopřivnici – přesněji v průmyslové zóně Vlčovice nedaleko areálu automobilky Tatra.

Za účasti ředitele HZS Moravskoslezského kraje brig. gen. Ing. Vladimíra Vlčka, Ph.D., MBA, ředitele územního odboru Nový Jičín plk. Ing. Petra Adamuse a nového velitele hasičské stanice Kopřivnice npor. Ing. Adama Fojtíka nastoupila na svou 24hodinovou službu směna A pod vedením velitele čety ppor. Bc. Lukáše Jelšíka.

Hasičská stanice v Kopřivnici vyrostla v prozatímních provizorních podmínkách – stojí na zpevněné ploše a sestává z 20 velkých unimobuněk, částečně vlastních a částečně zapůjčených. Jako garáž pro techniku – prvovýjezdovou cisternovou automobilovou stříkačku Tatra a automobilový žebřík se záchrannou výškou 30 metrů Renault Camiva – slouží nafukovací hala.

Zahájení výstavby zděné hasičské stanice ve formě pro kraj typického integrovaného výjezdového centra pro více složek integrovaného záchranného systému by měla začít ještě v letošním roce. Náklady na výstavbu se odhadují na 180 milionů korun se spolufinancováním z fondů Evropské unie.

Přečtěte siTřiadvacátá stanice HZS Moravskoslezského kraje začne od ledna fungovat v Kopřivnici, zatím v provizoriu

Dočasná hasičská stanice z unimobuněk výstavbě bránit nebude – jakmile dojde k přestěhování do moderní budovy, vznikne na místě provizorního zázemí tréninkový prostor a sportoviště pro fyzickou přípravu a výcvik hasičů.

V okrese Nový Jičín dosud fungovaly jen dvě stanice HZS MSK – v Novém Jičíně a Bílovci. Stanice v Kopřivnici je typu P3 – na každé ze tří 24hodinových směn slouží 11 hasičů. V Novém Jičíně je na každé směně hasičů 13, v Bílovci pak 8.

Hasiči slouží ve třech celodenních směnách A, B a C, které se střídají hlášením na nástupu vždy v 7:00 ráno. Ještě před tímto formálním předáním musí nově nastupující příslušníci zkontrolovat své osobní ochranné vybavení, stanovenou techniku a věcné prostředky, po sedmé hodině probíhají funkční zkoušky.

Počet hasičských stanic se v kraji zvýšil po 14 letech – tehdy byla otevřena stanice Ostrava – Přívoz.

Jakub Kozák
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet