Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Generální ředitel HZS ČR genpor. Ing. Drahoslav Ryba udělil medaile Za zásluhy o bezpečnost a Čestné medaile HZS ČR

Generální ředitel HZS ČR genpor. Ing. Drahoslav Ryba rozhodl o udělení medaile „Za zásluhy o bezpečnost“ pro ředitele Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy MUDr. Petra Koloucha, MBA, ředitele společnosti INSET ing. Ludvíka Hegrlíka a Čestnou medaili HZS ČR pro náměstka ředitele ZZS HMP sekce nelékařských zdravotnických pracovníků Mgr. Zdeňka Křivánka, DiS. Medaile oceněným předal ředitel HZS hl. m. Prahy plk. Ing. Luděk Prudil.

MUDr. Petr Kolouch, MBA vykonává od roku 2015 funkci ředitele Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy, která jako základní složka IZS spolupracuje s HZS hl. m. Prahy. Slouží jako lékař u letecké výjezdové skupiny a na zdravotnickém operačním středisku.

Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy pod jeho vedením rozšiřuje síť výjezdových základen, přijímá nové zaměstnance, reaguje na bezpečnostní požadavky státu, obdobně jako IZS v ostatních evropských metropolích, aby vždy dokázala dosahovat vynikajících výsledků a vracela co nejvíce pacientů zpět do života.

Díky jeho týmu byla Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy jednou z mála zdravotnických organizací, jejíž zaměstnanci po celou dobu pandemie COVID-19 měli pro práci dostatek pomůcek nejvyššího stupně ochrany.

Jako ředitel se pak osobně zasadil například za zřízení Létajících krizových týmů, které zasahovaly a poskytovaly poradenství v domovech seniorů a domech sociálních služeb.


Mgr. Zdeněk Křivánek, DiS. je poslední tři roky náměstkem ředitele Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy sekce nelékařských zdravotnických pracovníků. Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy jako základní složka IZS spolupracuje s HZS hl. m. Prahy.

Jako brigádník pracoval na Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy prvně už v roce 2002, nastálo pak jako zdravotnický záchranář od roku 2004. Prošel mnoha pozicemi – od řidiče vozidla Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy, přes zdravotnického záchranáře, operátora zdravotnického operačního střediska i člena letecké výjezdové skupiny, kde slouží doposud.

Po vypuknutí pandemie COVID-19 ve spolupráci s ostatními kolegy z vedení a dalších pracovišť koordinoval s mimořádným osobním nasazením přijímaná opatření pro zajištění stoprocentní bezpečnosti zaměstnanců Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy i pacientů, podílel se na úpravě metodických postupů i posílení provozu například o Tým speciálních činností.


Ing. Ludvík Hegrlík v roce 1991 založil společnost INSET s.r.o., kde je jednatelem. Uvedená společnost pod jeho vedením významně spolupracuje na území hl. m. Prahy s HZS hl. m. Prahy mimo jiné při vzniklých mimořádných událostech, jako byly povodně v roce 2002 a 2013 a dále např. při větších propadech vozovky či propadu, který nastal při budování trasy metra „A“ a při budování tunelu Blanka. Z odborného hlediska se jednalo o potřebná geodetická a geofyzikální měření.

Přečtěte siFirma INSET darovala pražským hasičům zásahové oděvy za čtvrt milionu korun

Navrhovaný každoročně formou věcných darů zajišťuje nákup a dodání věcných prostředků požární ochrany – např. zásahové obleky NOMEX s vnitřní GORE-TEX vrstvou, reflexními páskami 3M a kevralovým vyztužením namáhaných částí. Tyto věcné dary v současnosti dosahují částky několika set tisíc korun.

Na základě této skutečnosti lze vyhodnotit přístup navrhovaného k HZS hl. m. Prahy, jako zcela ojedinělý a vstřícný a z tohoto důvodu se domníváme, že by bylo vhodné navrhovaného ocenit výše uvedenou medailí.

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha
Sdílet