Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Příručka „Jak se zachovat při mimořádné události“ pro slabozraké děti jde do jihočeských škol

Jihočeský kraj a Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje uvedly v jižních Čechách v život unikátní projekt – příručku „Jak se zachovat při mimořádné události“ určenou pro slabozraké a nevidomé děti.

Unikátní projekt vznikl v Olomouckém kraji v roce 2014, kdy byla vytvořena příručka pro slabozraké a nevidomé spoluobčany pod názvem „Příručka pro zrakově postižené – mimořádné události“.

Jedinečná publikace, která v České republice dosud neměla obdoby, zpracovala rady a doporučení, jak se zachovat při požáru v bytě nebo jak reagovat při vzniku mimořádných událostí.

Na tuto příručku pro dospělé pak navazovala další publikace, a to „Jak se zachovat při mimořádné události“, určená pro slabozraké a nevidomé žáky základních a středních škol. Příručka seznamuje tentokrát děti s různými nebezpečnými situacemi, které by je mohly v životě potkat, a řeší s nimi, jak se mají správně zachovat.

Přečtěte siSlabozrací a nevidomí žáci v Olomouckém kraji dostali pod stromeček novou publikaci

Děti se dočtou například jak komunikovat na tísňových linkách, co je hlásič požáru, jak postupovat při evakuaci nebo co je to integrovaný záchranný systém, a to vše úměrně dětskému věku.

Jihočeskou příručku, která vychází z nápadu olomouckých kolegů, zpracovali příslušníci HZS Jihočeského kraje ve spolupráci s pracovníky Krajského úřadu a její realizaci financoval Jihočeský kraj.

Publikace je pak vytištěna ve zvětšeném písmu, navíc perforovaná Braillovým písmem a doplněna obrázky. Úvodní slovo napsali hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba a ředitel HZS Jihočeského kraje plk. Lubomír Bureš.

Je jen dobře, že taková publikace vznikla i v Jihočeském kraji a naši nejmladší zrakově postižení obyvatelé mají možnost seznámit se s tím, jak nejlépe řešit mimořádné situace,

uvedl hejtman Martin Kuba.

Zároveň popřál, aby žádný z uživatelů příručky nakonec nemusel takovou situaci zažít.

V tuto chvíli je k dispozici 50 kusů této výjimečné příručky. Budou uloženy ve Speciálním pedagogickém centru pro nevidomé a slabozraké v Českých Budějovicích, organizacích pomáhajícím nevidomým a slabozrakým Tyfloservis a TyfloCentrum, ve vybraných jihočeských knihovnách, ale především budou distribuovány do jihočeských škol, kde se vzdělávají děti se zrakovým postižením.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet