Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jablůnečtí hasiči získali nové vybavení díky darům od Povodí Moravy a firmy DEZA

Vybavení dobrovolných hasičů v Jablůnce se rozrostlo díky grantu od Povodí Moravy, s.p. a díky finančnímu daru od firmy DEZA, a.s. Díky těmto darům se jednotce dobrovolných hasičů z Jablůnky na přelomu loňského a letošního roku podařilo pořídit hasičský vysavač a motorovou pilu.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Jablůnka vznikla již v roce 1995. Je zařazena v kategorii JPO II a vyjíždí do 5 minut od vyhlášení poplachu.

V jednotce je zařazeno 15 hasičů a v současné době je vybavena cisternami CAS 20 – Tatra 815 Terra a CAS 32 – Tatra 148, dopravním automobilem DA – Ford Transit a terénní čtyřkolkou Gladiator X850 EPS s přívěsným vozíkem Forester X2.

V požárním poplachovém plánu Zlínského kraje Jablůnecká jednotka pokrývá více jak 20 obcí od Liptálu, Leskovce, Huslenek až po Valašské Meziříčí a Byninu.

Přečtěte siObec Jablůnka pořídila svým hasičům Tatru Terra, zářivě červená cisterna je vybavena automatickou převodovkou

V rámci grantového řízení Podpora jednotek sborů dobrovolných hasičů, které Povodí Moravy, s.p. v loňském roce vyhlásilo, vybrala výběrová komise mimo jiné i naší jednotku, které byly poskytnuty finanční prostředky ve výši 30 500 Kč na nákup hasičského vysavače HYDRA – BOY. Tento příspěvek pokryl celou částku, potřebnou na nákup tohoto stroje.

Díky své konstrukci má hasičský vysavač HYDRA – BOY širokou škálu použití. Je schopen se vypořádat i se znečištěnou vodou obsahující kameny a bláto. S pomocí několika sacích nástavců, které jsou součástí je možné vody odsát téměř do sucha a zároveň díky výtlačnému hrdlu ,,C" a kalovému čerpadlu uvnitř vysavače ji dále odčerpávat standartními hadicemi pryč mimo postižená místa.

Vysavač jsme umístili do naší prvovýjezdové cisterny CAS 20 – Tatra 815 Terra a své uplatnění vysavač najde zejména u zásahu spojených se silným deštěm, ale i u dalších technických zásahů a odstraňování škod vzniklých hasební vodou při hašení požárů. Budeme jej používat všude tam, kde bude potřeba odsát co nejnižší vrstvu vody čehož standartní čerpadla již nejsou schopná.


V loňském roce jsme zároveň dostali finanční příspěvek od firmy DEZA, a.s. Valašské Meziříčí ve výši 7 000 Kč na další dovybavení naší terénní čtyřkolky Gladiator X850 EPS. Z tohoto finančního příspěvku jsme pořídili motorovou pilu Husqvarna 445 X-Torq, která bude umístěna na této čtyřkolce a budeme ji využívat zejména pro zprůjezdnění cest při jízdě čtyřkolky v těžce přístupném terénu, kde se těžká technika hasičů nedostane.

Díky tomu budeme moct naplno využít potenciál naší čtyřkolky jak při svážení raněných z těžce přístupného terénu, tak při hašení lesních požárů.

Původní cena motorové pily byla na prodejně 12 000 Kč. Z této ceny nám dal prodejce p. Antonín Šupler z Husqvarna Zubří slevu 2 500 Kč na 9 500 Kč, z čehož 7 000 Kč činil dar od firmy DEZA, a.s. a zbylých 2 500 Kč doplatil Sbor dobrovolných hasičů Jablůnka z vlastních zdrojů.


Tímto bychom chtěli velice poděkovat Povodí Moravy, s.p. i firmě DEZA, a.s. Valašské Meziříčí a panu Antotnínu Šuplerovi z Husqvarna Zubří za poskytnuté finanční prostředky.

Nákupem tohoto vybavení se naše jednotka opět posune kupředu a budeme tak moci ještě efektivněji a lépe pomáhat občanům z Jablůnky i širokého okolí.

Radek Mrlina ml.
za hasiče z Jablůnky
Sdílet