Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Celní správa darovala pardubickým hasičům tři Volkswageny Transporter, využívat je budou vyšetřovatelé příčin požárů

Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje uvedl v život dlouho připravovaný projekt pro zvýšení komfortu a vylepšení pracovních podmínek vyšetřovatelů příčin vzniku požárů. Od firmy Top Centrum CZ s.r.o. převzali hasiči po přestavbě tři vozidla VA-L1Z.

Jedná se o vozidla Volkswagen Transporter T6 o výkonu 110 kW v provedení pohonu 4×4.

Vozidla využívalo od listopadu 2018 Generální ředitelství cel při mobilním dohledu výběru mýta. S přechodem na satelitní sytém zpoplatnění komunikací vozidlům nad 3,5 t se stala zmíněná vozidla pro Celní správu nadbytečná. HZS Pardubického kraje tak získalo možnost využít většinu zástavby vozidla odzkoušené v extrémních podmínkách Celní zprávy,

říká kpt. Ing. Jan Badalec z oddělení IZS HZS Pardubického kra­je.

Kabina vozidla je členěna na prostor pro řidiče, pracovní část používanou jako kancelář a přepážkou oddělený a dotěsněný prostor pro uložení materiálu potřebného pro vyšetřování příčin vzniku požárů. Prostor pro provádění výslechů a dokumentování je stíněn skly s propustností 5 %.

Je zde jak klimatizace, tak i přídavné topení. U dvou pracovních stolů je prostor pro sepisování veškeré dokumentace, kterou má vyšetřovatel požárů k dispozici, včetně úředního záznamu o podání vysvětlení. Tento prostor zůstal nezměněn z předchozího využívání Celní správou, došlo zde jen k úpravě elektrických rozvodů.

Přečtěte siNový Volkswagen Transporter od KOBITu využívají vyšetřovatelé příčin požárů HZS Pardubického kraje na stanici v Chrudimi

Vestavba v nákladovém prostoru je vyrobena z komponent Sortimo Globelyst. Pomocí širokého sortimentu komponent vestavby se podařilo nakonfigurovat prostor pro téměř ideální využití pracovních postupů příslušníků HZS Pardubického kraje. Díky standardizaci úchytů Sortimo zde byly zakomponovány na výsuvném prvku i T-Boxxy používané vyšetřovateli již déle než deset let.

Samozřejmostí u tohoto typu vozidla je využívání tabletu Gina, vestavěný měnič 230 V napájený z přídavné autobaterie či vestavěná radiostanice.

Trojice Transportérů v jasně červeném polepu dle vyhlášky 35/2007Sb. doplní obdobně řešené vozidlo využívané od začátku letošního roku v okrese Chrudim. Tedy z toho vyplývá, že vozidla putovala na územní odbor Pardubice, Ústí nad Orlicí a Svitavy. Celkové náklady na přestavbu všech tří vozidel nepřesáhly 540 000 Kč vč. DPH,

doplnil Jan Badalec.

Sdílet