Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Obec Červená Voda pořídila jednotkám dobrovolných hasičů dva nové dopravní automobily a dron

Díky investiční dotaci v rámci programu „dotace pro jednotky SDH obcí“ se podařilo obci Červená Voda pořídit dva nové dopravní automobily pro své dobrovolné hasiče.

První dopravní automobil dorazil 15. 1. 2021. Jedná se o Fiat Ducato Light Combi – je určený pro hasiče z místní části obce Červená Voda, konkrétně pro jednotku sboru dobrovolných hasičů z Mlýnického Dvora.

Jednotka je zařazena v kategorii JPO V a novým dopravním automobilem nahradila stařičkou Avii, která byla vyrobena v roce 1981.

Dopravní automobil Fiat Ducato pohání vznětový motor o objemu 2,3 l a o výkonu 103 kW. Je vybaven 6stupňovou manuální převodovkou s pohonem přední nápravy.

Odstín barvy vozidla je RAL 3000, světelné výstražné zařízení je v modročervené kombinaci. Ve vozidle je 9 míst k sezení a je vybaveno dle požadavků na vozidla DA-L1Z.

Automobil je dále vybaven tažným zařízením pro připojení požárního přívěsu kategorie O2 o celkové hmotnosti 2000 kg. Na střeše vozidla je nosič s nosností 100 kg pro uložení zavazadel.

Pořizovací cena vozidla je 898 000 Kč včetně DPH. Na financování se podíleli MV-GŘ HZS ČR částkou 450 000 Kč, Pardubický kraj částkou 300 000 Kč a zbývající částku doplatila obec Červená Voda.

Dopravní automobil Fiat Ducato dodala firma PROGRES SERVIS SIBŘINA, spol. s r.o.

Přečtěte siFiat Ducato hasičům z Dolní Orlice dodala firma Agrotec, dopravní automobil vyšel na bezmála 900 tisíc korun

Dne 12. 2. 2021 dorazil druhý dopravní automobil, tentokrát pro jednotku sboru dobrovolných hasičů Červená Voda. Pro tuto jednotku, která je zařazena v kategorii JPO II, bylo pořízeno vozidlo značky Volkswagen Transporter T6.1 4×4 s motorem 2.0 TDI o výkonu 110 kW a manuální 6stupňovou převodovkou.

Zadní náprava je vybavena mechanickou uzávěrkou diferenciálu.

Vozidlo je vybaveno osmi místy k sezení. Pod sedadlem řidiče je umístěn druhý akumulátor pro přídavná světelná zařízení.

Odstín barvy vozidla je RAL 3020. Světelné výstražné zařízení je v modročervené kombinaci. Z důvodu špatné viditelnosti střešní majákové rampy při otevření zadních dveří je umístěno ve dveřích další výstražné světelné zařízení, které v okamžiku otevřených zadních dveří nahrazuje světelnou rampu.

Zásuvka pro dobíjení a konzervaci akumulátorů je umístěna v levé části předního nárazníku.

Na palubní desce najdeme analogovou radiostanici a držák na tablet. V přední části mezi sedadly řidiče a velitele jsou umístěny dvě ruční svítilny a dvě přenosné radiostanice.

V zadní části vozidla se nachází zbylé dvě ruční svítilny a dvě přenosné radiostanice. Dále se v zadní části nachází výsuvné plato s maximální nosností 250 kg, které může být osazeno různými držáky na různé vybavení. Nad zadními podběhy je uloženo zbylé vybavení, předepsané pro tento typ vozidla DA-L1Z.

Vozidlo je dále vybaveno tažným zařízením o maximální hmotnosti bržděného přívěsu 2 500 kg. Ve vozidle je zabudováno nezávislé horkovzdušné topení o výkonu 4kW, které hasičům pořídila místní firma BEST ČV, s.r.o..

Pořizovací cena vozidla je 1 321 000 Kč včetně DPH. Na financování se podíleli MV-GŘ HZS ČR částkou 450 000 Kč, Pardubický kraj částkou 300 000 Kč a zbývající částku doplatila obec Červená Voda.

Dodavatelem vozu je firma FORTEX – AGS, a.s. Šumperk, nástavbu provedla firma Hagemann, a.s. Opava.


S automobily jsme maximálně spokojeni a obci Červená Voda patří velké poděkování za nákup vozidel. Dále děkujeme MV-GŘ HZS ČR a Pardubickému kraji za poskytnutou dotaci. Poděkování míří i ostatním, kteří se podíleli na realizaci, výrobě a financování automobilů.

Obec Červená Voda v letošním roce nepořídila pro hasiče pouze dopravní automobily. Na začátku května přišel do obce Červená Voda nový dron DJI Mavic 2 Enterprise advanced.

Dron byl zařazen do vybavení JSDHO Červená Voda, která má ve své jednotce tři členy, kteří prošli čtyřdenním kurzem pilotáže dronu.

Dron je vybaven duální kamerou, což znamená, že mimo klasické kamery má i termokameru. Maximální doba letu na jednu baterii je 30 minut. Je možné jej osadit reflektorem nebo reproduktorem.

Přečtěte siDrony DJI pomáhají záchranným složkám: mají termokameru, umí mluvit, svítit nebo blikat majáčkem

Tento dron bude využíván pro zřizování propagačních či pracovních záběrů pro obec, na vyhledávání zvěře v polích před sečí a také na ohledání požářišť a vyhledávání pohřešovaných osob.

Patrik Roček
Sdílet