Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči trénovali v Bohumíně vyprošťování osob při železničních nehodách

Vždy tři desítky profesionálních hasičů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) z celého kraje a Správy železnic (SŽ) i s kvalitní technickou podporou se vystřídaly během třídenního výcviku na několika vyřazených vagonech, který se konal minulý týden (konec května 2021) v Depu kolejových vozidel (DKV) Bohumín (okres Karviná).

Vyprošťování osob u železničních nehod se cvičilo především na vagonech pro osobní dopravu typu BDs a Btax.

Své kolegy zde školili hasiči, kteří se sami zapojili do zásahu u dvou velkých tragických dopravních nehod na železnici ve Studénce na Novojičínsku – v srpnu 2008 po nárazu rychlíku EC do spadlého mostu a v červenci 2015 po srážce SC Pendolino na silničním přejezdu s polským kamionem. Třídennímu výcviku v Bohumíně přihlíželi i policisté ČR.

Přečtěte siZásah u nehody ve Studénce trval přes osm hodin, náraz vlaku do mostu si vyžádal osm životů

Hasiči se vedle přístupu a taktického postupu při vyprošťování zraněných osob z vagonů zabývali také organizací zásahu, časovými prioritami, efektivitou zvoleného postupu a úkoly jednotlivých složek IZS na místě železniční nehody.

Přečtěte si2015: Ve Studénce se střetlo Pendolino s nákladním automobilem, dvě osoby na místě zemřely

Hledaly se deformační zóny, trénovala se stabilizace vozidel, zkoušely nejrůznější druhy mečových a rozbrušovacích pil, hydraulických nástrojů při průniku do vagonů, včetně zvládnutí odstraňování skel a dveří.

Když už se nám naskytla vzácná možnost trénovat hned na několika vagonech, vyzkoušeli jsme si nejrůznější možné postupy při vyprošťování osob.

Nakonec jsme vybrali ty nejlepší technické nástroje z našich moderně vybavených technických kontejnerů a nejrychlejší postupy, které určitě budeme v budoucnu využívat,

poznamenal jeden ze školitelů.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet