Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičské muzeum města Ostravy opět přivítalo návštěvníky, veřejnosti se otevřelo v polovině května

I přes aktuální koronavirová omezení – maximálně 13 osob, a ještě rozdělených v několika skupinkách – už Hasičské muzeum města Ostravy přivítalo po znovuotevření 11. 5. 2021 několik desítek návštěvníků.

Mezi těmi, kteří měli ve zdech krásné secesní budovy v Ostravě-Přívozu premiéru, byl i manželský seniorský pár z Ostravy-Poruby. „Chystáme se na prohlídku už od otevření muzea v roce 2005, teprve teď se nám to podařilo,“ řekl senior s úsměvem. „Ale stojí to za to,“ dodal.

Ojedinělé muzeum, které provozuje s podporou města Ostravy Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK), navštívilo od května 2005 do loňského covidového uzavření bezmála 85 tisíc malých a velkých návštěvníků z ČR i zahraničí. Přitom v loňském „zkráceném“ roce jich bylo kolem 1600. Je mj. součástí Technotrasy Moravskoslezské­ho kraje.

Muzeum s komentovanými prohlídkami, které trvají okolo hodiny, je velmi vhodné pro rodiny s dětmi. Na návštěvě – úterý až pátek od 9 do 17 hodin, v sobotu a neděli od 9 do 13 hodin – se lze domluvit jak telefonicky, tak pomocí mailu: 596 136 841, muzeum@hzsmsk.cz.

Mezi novými exponáty je nejstarší hydraulická souprava k vyprošťování osob z havarovaných vozidel, která se používala v rámci střední Evropy, a to z roku 1976. Nový je i částečně vykuchaný osobní automobil Hyundai, kde lze spatřit vhodné plochy pro použití moderních hydraulických nástrojů hasiči.

Přečtěte siProfesionální hasiči z Nošovic „ořezali“ automobil Hyundai ix35 pro výuku vyprošťování

Největší zájem je tradičně jak o modely a simulované ukázky zásahů, tak o točení klikou ruční sirény z první poloviny 20. století, jiné nadchnou hasičské prapory z konce 19. století, hasičské šavle či sošky svatého Floriána, drtivou většinu návštěvníků ale funkční historické stříkačky.

Nevšední je i lezecká expozice, kde mohou návštěvníci pomoci zachraňovat zraněné osoby ze skály či studny, což si rádi vyzkoušejí zvláště ti nejmenší.

Že se Hasičské muzeum zabývá také současností, potvrzuje na muzeum neobvyklá expozice – pracoviště operátorů Integrovaného bezpečnostního centra (IBC) Moravskoslezského kraje, které sdružuje na jednom místě veškerá operační střediska složek IZS v Moravskoslez­ském kraji.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet