Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičský záchranný sbor České republiky vypravil humanitární pomoc Litevské republice

V souvislosti s vlnou ilegální migrace rozhodl ministr vnitra Jan Hamáček vyhovět žádosti Litevské republiky o poskytnutí materiální humanitární pomoci. Pomoc do místa určení přepraví jednotka MV – generálního ředitelství HZS ČR ve dvou nákladních automobilech.

Litva k 6. červenci zaznamenala 1416 nelegálních přechodů přes hranice, což je 7× více než za předchozí tři roky dohromady.

Pro ČR je nepřijatelné využívání migrace jako nástroje tlaku na Evropskou unii nebo její jednotlivé členské státy. V žádném případě nechceme, aby situace na litevsko-běloruských hranicích eskalovala, a proto musí následovat naše rychlá pomoc.

S materiální pomocí dnes do Litvy vyrazili naši hasiči a o další finanční pomoci na ochranu hranic aktuálně jednáme,

uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Ze základny v areálu HZS ČR ve Zbirohu vyrazila jednotka v pátek 23. 7. 2021 v 9:00 hodin, do litevského Vilniusu přes Varšavu, kde jednotka přenocuje.

Předání humanitární pomoci je naplánováno na 24. 7. 2021. Celková délka trasy Praha – Varšava – Vilnius a zpět je přibližně 2600 km. Předpokládaný termín návratu do ČR je 26. 7. 2021 ve večerních hodinách.

Celkem se jedná o 50 palet materiálu, který se sestává z 20 ks stanů, 100 ks skládacích lůžek s matracemi, 500 ks dek, 20 ks topidel a 500 ks spacích pytlů, vše v celkové hodnotě přesahující 3 miliony korun českých.

Organizací příjmu a poskytování humanitární pomoci je v České republice ze zákona pověřen Hasičský záchranný sbor České republiky, ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí.

Přečtěte siHasiči se v letech 2020 a 2021 podíleli na humanitární pomoci do 13 zemí

Vzhledem k tomuto zákonnému zmocnění a svému personálnímu i technickému vybavení přijímá operační a informační středisko generálního ředitelství HZS ČR, jako jediné kontaktní místo v ČR pro administraci žádostí Mechanismu civilní ochrany Unie, žádosti států o humanitární pomoc. Prostřednictvím HZS ČR Česká republika také o humanitární pomoc sama žádá.

Letos se jedná již o pátou zásilku humanitární pomoci, kterou organizuje HZS ČR. Předchozí směřovaly do Severní Makedonie, Moldavska, Indie, a na Ukrajinu.

Sdílet