Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičský záchranný sbor České republiky má nového náměstka generálního ředitele pro IZS a operační řízení, stal se jím Petr Ošlejšek

Generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky (HZS ČR), generálmajor Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., MBA, dnes uvedl plk. Ing. Petra Ošlejška, Ph.D. do funkce náměstka generálního ředitele HZS ČR pro integrovaný záchranný systém a operační řízení.

Plukovník Petr Ošlejšek (1975) přichází na generální ředitelství HZS ČR z Olomouckého kraje, kde působil od roku 2010 na pozici náměstka krajského ředitele HZS Olomouckého kraje pro integrovaný záchranný systém a operační řízení. K Hasičskému záchrannému sboru nastoupil v roce 2000 jako velitel družstva. V minulosti také vedl územní odbor HZS Prostějov.

Absolvoval řadu vzdělávacích kurzů v oblasti požární ochrany, civilní ochrany a krizového řízení, mimo jiné také ve Švédsku a v Německu. Je jedním ze styčných důstojníků HZS ČR s předurčením pro mezinárodní záchranné operace. Účastnil se několika zahraničních misí, například v rámci předání humanitární pomoci Íránu v roce 2019.

Přečtěte siBrigádní generál Ing. František Zadina končí ve funkci náměstka generálního ředitele HZS ČR pro IZS a operační řízení

V minulosti působil jako instruktor flashover kontejnerů – výcviková zařízení simulující podmínky zásahu u požárů v uzavřených prostorech. Podílel se na pilotním projektu HZS Olomouckého kraje, který dal vzniknout těmto flashover simulátorům.

Plukovník Petr Ošlejšek je také viceprezidentem České asociace hasičských důstojníků (ČAHD).

Toto občanského sdružení bylo založeno v roce 1996 za účelem vytvoření odborné platformy vedoucích představitelů tehdejších Hasičských sborů okresů a měst k prosazení vysoce odborného názoru na požární ochranu ve vztahu k orgánům státní správy i samosprávy, jakož i ve vztahu k Vládě ČR a Parlamentu ČR.

Aktivita ČAHD je směřována k uznání požární ochrany jako vysoce humanitárního systému pomoci v krizových situacích, který přinese při dané úrovni managementu, organizace, výcviku, legislativy a hasičské výzbroje a zejména lidského potenciálu nejefektivnější, nejprogresivnější a nejekonomičtější výsledky pro zmírnění ztrát a následků na životech a zdraví lidí, na majetku a ekonomice v souvislosti s požáry a jinými mimořádnými událostmi.

Sdílet