Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Devět jednotek hasičů se zapojilo do rozsáhlého cvičení hluboko v lesích u Dobroslavic na Opavsku, nasazeny byly i zodolněné stříkačky

Devět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Ostravy a Opavska, včetně Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně, se zapojilo v úterý 19. 10. 2021 do velkého taktického cvičení, zaměřeného na likvidaci požáru lesa v těžce přístupném terénu nad lomem Trhůvka, přesněji v katastrálním území Dobroslavic nedaleko hlučínské štěrkovny.

Celkem sem vyjelo 21 vozidel a na ploše několika kilometrů čtverečních zasahovalo na třech úsecích rozlehlého lesa na pět desítek hasičů.

Hasiči si vedle samotného hašení lesního porostu vyzkoušeli čerpání vody pro kyvadlovou dopravu pomocí dvou velkokapacitních čerpadel (mj. Somati z HZS MSK), umístěných na břehu hlučínské Štěrkovny, dálkovou dopravu vody stovkami metrů hadic, dva vyvíječe kouře pro simulaci požáru, nezávislý digitální opakovač (IDR) pro pokrytí členitého terénu rádiovým signálem, koordinovanou komunikaci štábu velitele zásahu a dvou mobilních operačních středisek se zasahujícími týmy.

Přečtěte siZáchranný útvar HZS ČR převzal dvojici cisternových zodolněných stříkaček Tatra Titan, čtyřmístná kabina odolá explozi protitankové miny

Pro uvolnění příjezdu na některá místa lesa museli hasiči použít motorové pily k odstranění popadaných stromů, resp. těch dřevin či větví, které bránily průjezdu cisternových automobilových stříkaček.

Přečtěte siZáchranný útvar Hasičského záchranného sboru ČR pořídil speciální cisternovou zodolněnou stříkačku Triton na podvozku Tatra

Ve štábu velitele zásahu (z HZS Moravskoslezského kraje), postaveného na okraji obce Dobroslavice, byli mj. i zástupci Policie ČR a Lesů ČR. Společně mj. testovali práci dvou dronů s kamerami, pohybujících se nad ohněm zasaženým lesním porostem.

Přečtěte siMobilní operační středisko Mercedes-Benz Sprinter HZS MSK

Cvičící jednotky hasičů: 6× profesionální z HZS Moravskoslezského kraje (stanice Hlučín, Opava, Ostrava-Poruba, Ostrava-Přívoz, Ostrava-Fifejdy a Ostrava-Zábřeh), 2× dobrovolné jednotky (SDH) – Hlučín a Dobroslavice. Devátým subjektem byl Záchranný útvar HZS ČR se speciální zásahovou technikou.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet