Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Janovic nad Úhlavou pořídili čtyřkolku, má uzavřenou kabinu a sklápěcí korbu

Dne 25. 6. 2021 byla z rukou zástupců firmy ASP Group s. r. o. předána nová technika do rukou dobrovolných hasičů Janovice nad Úhlavou. Jedná se motorovou čtyřkolku Linhai UTV 1100 Diesel v provedení se sklápěcí korbou a uzavřenou kabinou s topením a stěračem čelního okna.

Čtyřkolka je osazena výstražným zvukovým zařízením a světelným zařízením modro-červené barvy, ovládá se z místa řidiče.

V kabině je radiostanice Motorola GM360, USB zásuvka pro nabíjení mobilních zařízení a pro provoz v chladném počasí nechybí nezávislé vytápění.

Čtyřkolka je poháněna motorem Kubota o výkonu 24,8 koní, podvozek má nezávislé zavěšení kol s možností pohonu všech čtyř kol. O bezpečné zastavení se starají kotoučové brzdy na všech kolech a motorová brzda, řazení převodovky je automatické.

Korba je sklopná, s vyklápěcím a odnímatelným čelem a postranicemi. Vpředu, pod ochranným rámem, je namontován extra silný naviják s tažnou silou 20 kN.

V kabině je integrována ochranná klec s certifikací ROPS a nechybí ani přední a zadní tažné zařízení oko-čep.

Pro pohodlnou přepravu posádky je kabina vybavena lavicovým sedadlem s bezpečnostní­mi pásy, úložnou schránkou v přístrojové desce.   O osvětlení prostoru v okolí čtyřkolky se starají dva projektorové světlomety, přední LED rampa o výkonu 270 W a dvojice 60W světlometů vzadu.

Originální bílá barva je změněna celopolepem do odstínu RAL3000 s reflexními pruhy bílé a žlutozelené barvy.

Čtyřkolka byla financována z prostředků města Janovice nad Úhlavou. Do budoucna bude osazena držákem košových nosítek a odnímatelnou nádrží na vodu s čerpadlem a sadou hadic D programu pro hašení požárů v těžko dostupném terénu.

K přepravě čtyřkolky na větší vzdálenosti slouží skříňový logistický přívěs, který byl již na webu Požáry.cz představen v roce 2018.

Přečtěte siV Janovicích nad Úhlavou hasiči využívají dopravní automobil VW Crafter a speciální logistický přívěs

Velké poděkování patří hlavně městu a členům, kteří se na realizaci podíleli.

Tomáš Jiřík
starosta SDH Janovice nad Úhlavou
Sdílet