Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Letiště v Saint-Louis v Africe bude před plameny chránit kombinovaná Tatra Force od firmy THT Polička

Kombinovaný hasicí automobil Tatra Force dodala firma THT Polička hasičům na letiště v Saint-Louis v Senegalu. Stejná slouží i na dalším senegalském letišti – v Ourossogui-Matam.

Podvozek

Třínápravová Tatra 815–7 modelové řady Force je osazena tradičním vidlicovým osmiválcem o výkonu 325 kW. Motor je chlazen vzduchem a splňuje emisní normu Euro 5. O převody se stará automatická převodovka Allison 4500 SP s hydrodynamickým měničem.

Přečtěte siZ Česka až do afrického Senegalu, THT Polička vyrobila pro letiště v Ourossogui-Matam Tatru Terra pro tamní hasiče

Nápravy jsou vybaveny osovými uzávěrkami diferenciálů, přední pohon je připojován pneumaticky pomocí zubové spojky. Brzdy jsou na všech kolech kotoučové.

Na levém boku dvoumístné kabiny osádky je sdružená zásuvka Rettbox-air pro doplňování tlakového vzduchu a dobíjení akumulátorů.

O spojení se stará vozidlová analogová radiostanice, ve dvou dobíjecích úchytech jsou ruční radiostanice, v dalších dvou ruční svítilny. Do opěradla velitele je integrován držák dýchacího přístroje.

Na střeše kabiny je uchycena dálkově ovládaná lafetová proudnice P24 pro zásah vodou i pěnou. K její obsluze slouží joystick v kabině řidiče, nouzově ji lze ovládat i manuálně ze střechy vozu.

Podvozek je spolu s koly chráněn před sálavým teplem soustavou vodních trysek.

Nástavba

Nástavba je řešená modulově a je sestavena ze tří samostatně upevněných celků. Přední a zadní skříně jsou smontovány z profilů ze slitin lehkých kovů a olepeny plechem, mezi nimi je nádrž na hasivo z nerezavějící o­celi.

Tatra uveze 6500 litrů vody a 800 litrů pěnidla.

Čerpací zařízení THT PKA 4000–250 umožňuje provoz v nízkotlakém, vysokotlakém i kombinovaném režimu. Pěnidlo je přiměšováno elektronicky.

V přední skříni nástavby najdeme práškové hasicí zařízení. Ovládací panel je na pravé straně, v zásobníku je 250 kg prášku. Proudnice o výkonu 2,5 kg za sekundu je na 40metrové hadici s navijákem.

Sdílet