Čtvrtek 16. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Horním Podluží na Děčínsku mají defibrilátor, záchrana života bude v obci a jejím okolí rychlejší

Na konci února roku 2022 byli dobrovolní hasiči z Horního Podluží na Děčínsku zaškoleni pro práci s automatizovaným externím defibrilátorem Philips Hearthstart FRx, kterým nově disponují.

Defibrilátor, který ze svých prostředků pořídila obec, již je „ve výjezdu“, své místo má v dopravním automobilu Volkswagen Transporter.

Přečtěte siV rámci oslav 140. výročí hasičů v Horním Podluží zaparkoval ve zbrojnici zcela nový Volkswagen Transporter

Přístroj krok po kroku vede zachránce celým procesem pomoci, neboť je vybavený hlasovou nápovědou a grafikou v českém jazyce s jasnými instrukcemi tak, aby umožnil komukoli s minimálními znalostmi provádět bezpečně a kvalifikovaně neodkladnou první pomoc.

Výhodou tohoto defibrilátoru je možnost defibrilovat dětského pacienta bez časové prodlevy a nutnosti nákupu speciálních dětských elektrod.


Do Horního Podluží vyjíždí sanitky z deset kilometrů vzdáleného Rumburku, lze tak předpokládat, že v případě nutnosti hasiči na místo dorazí dříve.

Kromě toho, že si výjezd a AED může vyžádat Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje skrze operační středisko Hasičského záchranného sboru, zdůrazňovanou výhodou také je přítomnost defibrilátoru na akcích, kterých se hasiči standardně účastní, či je přímo pořádají.

Horní Podluží je obec v severních Čechách v Ústeckém kraji, ve východní části okresu Děčín, v jižní části Šluknovského výběžku, na severní straně Lužických hor, na severním úpatí hory Jedlová, v blízkosti Jiřetína pod Jedlovou.

Leží na železniční trati Rybniště–Varnsdorf a obcí prochází silnice číslo 264 z Rybniště do Varnsdorfu. Na katastru obce se nachází rybník Světlík, který je významným hnízdištěm vodního ptactva.

Na Šibeničním vrchu se nachází lyžařský areál se sjezdovkou o délce 480 metrů.

Sdílet