Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kynologové v Libereckém kraji mají nový zásahový automobil, do terénu je vyveze Ford Transit s pohonem všech kol

Zástupci Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje v úterý 27. září 2022 odpoledne na stanici v Liberci převzali speciální vozidlo pro Kynologickou záchrannou skupinu HZS LK. Auto bylo pořízeno za finanční podpory Libereckého kraje, ale i soukromých subjektů.

Přečtěte siKynologové HZS Libereckého kraje cvičili moderní metodu stopování osob

Jedná se o první nově pořízené vozidlo tohoto typu, které sbor získal do svého vozového parku. Sloužit bude k přepravě kynologů, psů a výbavy související s prací kynologické záchranné skupiny – bude používáno nejen k dopravě v rámci výcviků, ale i k zásahům, které vyžadují povolání kynologů na místo události, jako je např. vyhledávání osob v sutinách či plošné vyhledávání pohřešovaných osob při pátracích akcích ve spolupráci s Policií ČR.

Převzetí speciálního vozidla se na liberecké stanici zúčastnil plk. Jiří Červený, vedoucí oddělení IZS a služeb a kynolog Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje mjr. Pavel Viták.

Přečtěte siVýcvik kynologů ve Smržovce se konal v areálu bývalé sklárny, pro psy bylo pátrání ve vnitřním prostoru náročné

Pořízení vozidla v celkové hodnotě 1 588 032 Kč bylo možné uskutečnit díky finanční podpoře Libereckého kraje ve výši 500 000 Kč i díky podpoře dalších soukromých subjektů:

  • NET4GAS, s. r. o. – 400 000 Kč
  • Filipa Plus k. s. – 150 000 Kč
  • Malina Safety s. r. o. – 100 000 Kč
  • Temperatior, s. r. o. – 70 000 Kč
  • ČEPS, a. s. – 50 000 Kč
  • Devro, s. r. o. – 4 021,85 Kč

Automobil dodala firma TECHSPORT, s.r.o.

Speciální kynologické vozidlo Ford Transit bude dislokované na stanici Turnov, nahradí tak staré vozidlo Renault Master z roku 2004. Nově pořízený Ford je šestimístný v úpravě 4×4 pro přesuny v těžkém terénu, pro přepravu až 4 psů – v zadní části se nachází čtyři boxy pro jejich bezpečný transport.

Přepravní boxy jsou vyjímatelné z důvodu snadné údržby a jsou vyrobeny z lehkých materiálů (plast, hliník), aby se s nimi dalo snadno manipulovat.

K uživatelům nového vozu budou patřit zejména kynologové HZS LK – nstržm. Václav Vančura ze stanice Tanvald a mjr. Pavel Viták, vedoucí pracoviště IZS v Semilech a jejich psi – Harry Fin Chlupaté štěstí, Bella a Swix.

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje tímto děkuje za finanční podporu všem dárcům, kteří na pořízení speciálního vozu přispěli.

Přečtěte siVýcvik vyhledávání v sutinách absolvovala Kynologická záchranná skupina HZS Libereckého kraje v Ralsku

Technická specifikace

Kabina osádky je vybavena šesti sedadly, digitálním terminálem a dvěma magnetickými světlomety. Samozřejmostí je autorádio a USB zásuvky. Velitel má k dispozici tablet v držáku, dění před vozidlem zaznamenává kamera.

Nechybí ani prostředky pro poskytnutí první pomoci, hasicí přístroje, ruční vyprošťovací nástroj nebo vytyčovací páska.

Dále je vozidlo vybaveno klimatizační jednotkou a druhým výměníkem topení umístěným v prostoru druhé řady sedadel a prostoru pro přepravu psů, teplovodním topením nezávislým na chodu motoru a jízdě a nezávislým horkovzdušným topením.

Na střeše je ventilátor pro výměnu vzduchu v prostoru pro přepravu psů, umožňuje obousměrný provoz.

Dva kotce jsou umístěny v zavazadlovém prostoru ve spodní části, další dva kotce nad nimi. Kotce jsou v jejich přední části vybaveny mřížemi a na bočních stěnách větracími otvory. Vždy dva kotce ve stejné výšce umožňují vyjmutí dělící přepážky a vytvoření jednoho propojeného prostoru.

U klecí pro přepravu psů je vytvořen prostor pro uložení rozkládacích přepravek pro leteckou přepravu psů.

Obě křídla zadních dveří jsou z vnitřní strany vybavena držákem na 20litrový kanystr.

Univerzální automobil je v prostoru místa nástupu řidiče vybaven zásuvkou pro dobíjení a konzervaci akumulátorových baterií typu Rettbox, součástí zásuvky je inteligentní nabíjecí zařízení.

Osvětlení prostoru kolem automobilu je zajištěno LED zdroji neoslňujícího bílého světla umístěnými vně na bocích a zadní stěně účelové nástavby.

Automobil je vybaven tažným zařízením pro připojení požárního přívěsu kategorie O2 o celkové hmotnosti nejméně 2000 kg.

por. Mgr. Jaroslava Benešová
HZS Libereckého kraje
Sdílet