Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Taktické cvičení FIRE 2022 simulovalo požár v dopadové ploše dělostřelecké střelnice ve vojenském výcvikovém prostoru Březina

Taktické cvičení (TC) složek integrovaného záchranného systému (IZS) pod názvem FIRE 2022 simulovalo v sobotu 15. října požár v dopadové ploše dělostřelecké střelnice ve vojenském výcvikovém prostoru Březina.

Síly a prostředky ZÚ HZS ČR reprezentovala na TC technika předurčená pro zásah v nebezpečném prostředí a pro zvládání požárů v přírodním prostředí. Konkrétně se jednalo o cisternové zodolněné stříkačky CZS 15 a CZS 40 a velkoobjemovou cisternu CV 40.

Přečtěte siZáchranný útvar HZS ČR převzal dvojici cisternových zodolněných stříkaček Tatra Titan, čtyřmístná kabina odolá explozi protitankové miny

Námět cvičení

Při výcviku sil Armády České republiky (AČR) vznikl požár, který se začal šířit v porostu náletových dřevin a hrozil tak jeho přenos na prostory za dělícími požárními pásy.

Cíl cvičení

Realizace požární obrany území mimo dopadovou plochu tak, aby se zabránilo šíření plamenného hoření a zároveň byla zajištěna dálková doprava vody včetně dostatečné zásoby hasiva.

Přečtěte siZáchranný útvar Hasičského záchranného sboru ČR pořídil speciální cisternovou zodolněnou stříkačku Triton na podvozku Tatra

Do TC jednotek HZS Jihomoravského kraje a HZS Olomouckého kraje se zapojilo také 18 jednotek sboru dobrovolných hasičů (JSDH) obcí z obou krajů, HZS Zlínského kraje, Vojenská hasičská jednotka Vyškov a jednotka Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky (ZÚ HZS ČR) složená ze zástupců rot z Hlučína a Zbirohu.

Zodolněné cisterny byly na místě nasazeny na provedení průzkumu místa zásahu a na hašení požáru i v místech, kam nebyly „běžné“ cisterny a hasiči vpuštěni. Velkokapacitní cisterna byla využita především jako retenční nádrž s možností provádět i dálkové dopravu vody.

Přečtěte siPětinápravová velkokapacitní Tatra Taurus Záchranného útvaru uveze 21 tisíc litrů vody, vyrobila ji THT Polička

V rámci doplňkové části TC proběhlo mimo jiné i představení jízdních a specifických vlastností vozidel účastníkům a přítomným pozorovatelům.

Mgr. Jana Urbancová
tisková mluvčí
Záchranný útvar HZS ČR
Sdílet