Středa 15. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Varnsdorfská Tatra 813 byla předlohou pro věrný model v měřítku 1:14, jeho stavba zabrala dva roky

Radim Podhrázský z Teplic se stavění různých druhů modelů věnuje už od dětství, k RC modelům v měřítku 1:14 se ale odhodlal až v roce 2018. Tehdy postavil první model plně funkčního kamionu a přívěsů.

Přečtěte siVarnsdorfská CAS 32: Tatra 813 8×8

V roce 2018 se Radim seznámil s Josefem Hrdličkou (přezdívaným „Píno“), který je už několik let majitelem klubu modelářů „RC modely Most“. Klub, který navštěvuje akce po celé republice, se převážně zaměřuje na hasičskou techniku.

A modeláři hledali, jaký další model by se do sbírky hodil.

Varnsdorfská Tatra 813 je jedinečná a unikátní, to se ví už dlouho. Právě ta zaujala členy klubu, s varnsdorfskou jednotkou se spojili a pak ve Varnsdorfu Tatru kompletně prohlédli a naměřili.

Stavba celé Tatry Radimovi trvala přibližně 2 roky, mohlo to být okolo 1400 hodin. K jejímu dokončení mi pomohli zkušení modelářští kamarádi, jako je např. již zmiňovaný Josef Hrdlička „Píno“, Jan Krupička „Boban“ a František Suk, který celý model oživil.

Přečtěte siModel hasičské Tatry 815-7 je plně funkční, práce na něm trvala jeden a půl roku

Tatra je plně funkční. Umí nejen jezdit a zatáčet, ale je doplněná i zvukovými efekty, osvětlením, otáčením lafety a v neposlední řadě stříká i vodu. Nádrž pojme přibližně 2 litry vody, dostřik je cca dvoumetrový.

Všechny modely staví členové klubu ze svých vlastních finančních prostředků. RC modely Most mají své vlastní městečko Pínovice, které normálně neexistuje a není ani v mapách. Proto Tatra nenese označení varnsdorfských, ale právě pínovických hasičů.

Sdílet