Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mezinárodní letiště v Košicích nově střeží Ziegler Z6, je čtvrtým letištním speciálem

Na konci ledna roku 2023 hasiči na mezinárodním letišti v Košicích zařadili za přítomnosti ministra dopravy Andreje Doležala do výjezdu nový letištní speciál Zigler Z6.

Vozidlo na podvozku TITAN 6×6 T39–770 s motorem Scania V8 o výkonu 566 kW, respektive 770 koní, splňuje všechny požadavky Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) i EASA.

Pro košické letiště je to již čtvrtý letištní speciál, který je k dispozici pro případné mimořádné události.

Automatická převodovka Kessler LV3000-PTO přenáší vysoký výkon motoru na silnici – automobil navzdory hmotnosti 39 tun zrychlí z 0 na 100 kilometrů v hodině za méně než 30 sekund. Maximální rychlost je 120 km/hod.

Z6 veze 12 500 litrů vody, 1 500 litrů pěnidla a 250 kilogramů hasicího prášku. Čerpadlo Ziegler FPN 10–8000–1M o výkonu 8000 litrů za minutu dávkuje – jak z jeho označení vyplývá – vodu či pěnu pod tlakem 10 barů, k hašení lze použít i suchý prášek.

Vozidlo je vybaveno střešní lafetou ZT-8000 s výkonem 8 000 l/min při tlaku 10 barů a nárazníkovou proudnicí ALCO APF3 s výkonem 2 000 l/min při tlaku 10 barů.

Kabina řidiče – Z-Cab AiR – pro posádku 1+5 je certifikována podle crash testu ECE R 29–3 a nabízí tak nejlepší možnou ochranu posádky. Samozřejmostí jsou airbagy a předpínače bezpečnostních pá­sů.

Letištní speciál lze ovládat a řídit pomocí nejnovější generace intuitivního konceptu ovládání Z-Control. O nabíjení se stará zásuvka Rettbox-air.

Rozměry vozidla jsou 11 800 × 3 00­0 × 3 800 mili­metrů, vybaveno je kromě jiného také panoramatickým kamerovým systémem BirdView nebo termokamerou. Nechybí ani 30metrová hadice pro rychlý zásah s průtokem 150 litrů za minutu.

Přečtěte siPrvní dva letištní speciály Ziegler Z8 nové generace slavnostně převzali zástupci letiště Münster-Osnabrück

Bezpečnost cestujících, i zaměstnanců, je na košickém letišti prvořadá. Letiště proto pravidelně vysílá své hasiče na výcvik do mezinárodního výcvikového střediska v anglickém Teesside, kde absolvují skutečný výcvik s hořícím palivem.

Na pořízení vozidla přispělo slovenské Ministerstvo dopravy.

Přečtěte siHasiči z mošnovského letiště cvičili v Anglii

Som veľmi rád, že naše letiská postupne vybavujeme tou najmodernejšou technikou.

Verím však, že toto vozidlo bude slúžiť v prvom rade na tréning a v ostrej prevádzke ho hasiči nebudú musieť využiť,

uvedl slovenský ministr dopravy Andrej Doležal.

Přečtěte siVIDEO: Z mateřské továrny Zieglera v Giengenu sjede ročně šest stovek aut, ve skladech je navíc připraveno přes patnáct tisíc kusů vybavení pro hasiče
Sdílet