Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Námětem cvičení složek IZS v Novém Strašecí byl výbuch ve varně drog

Ve středu 26. dubna 2023 se v opuštěném průmyslovém objektu na okraji Nového Strašecí uskutečnilo taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému zaměřené na ověření spolupráce při typových činnostech STČ 17A/IZS – Nález nelegální drogové laboratoře a STČ 09/IZS – Zásah složek IZS u mimořádné události s velkým počtem zraněných osob.

Cílem cvičení bylo ověření znalostí a schopností velitele zásahu, kterým byl v první fázi příslušník HZS ČR s ohledem na převažující činnost a ve druhé fázi velitel Policie ČR, který převzal velení po ukončení záchranných prací.

Jednotky požární ochrany byly prověřeny ve vztahu k vyhledávání osob, třídění raněných pomocí metody START, stabilizaci staticky narušených stavebních konstrukcí, záchraně osoby z výšky a součinnosti při detekci nebezpečných látek ve varně drog.

Zdravotnická záchranná služba procvičovala triáž popálených a zavalených osob s následným odsunem z místa zásahu. Příslušníci Policie ČR nacvičovali zadržení agresivních osob a zajištění areálu včetně nelegální laboratoře drog.

Na úrovni strategického řízení se cvičení kromě důstojníka Policie ČR územního odboru Rakovník a řídícího důstojníka územního odboru Kladno HZS Středočeského kraje zúčastnili také zástupce Krajské hygienické stanice z Berouna a zástupce vodoprávního úřadu z ORP Rakovník.

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje vyhlásilo II. stupeň poplachu IZS a k události vyslalo jednotky ze stanic Kladno, Rakovník a Stochov, které byly posíleny jednotkami sboru dobrovolných hasičů obcí Lány, Nové Strašecí a Rynholec.

Po příjezdu na místo zásahu se z průmyslového objektu valil kouř a u vstupu byly dvě zraněné osoby.

Jednotky ve spolupráci se zdravotnickou záchrannou službou provedly ošetření osob a v dýchací technice postupovaly dále do objektu. Za pomoci termovizní kamery uvnitř nalezly větší počet zraněných a přítomnost drogové laboratoře.

Veškeré síly jednotek požární ochrany a zdravotnické záchranné služby se soustředily na rychlé třídění, transport a ošetření převážně popálenin. Některé zraněné osoby bylo třeba vyprostit z trosek.

Policie ČR a místní strážníci museli zajistit jednoho agresora. Dalšího po vyjednávání s policisty zachránili hasiči pomocí výškové techniky ze střechy objektu. Pro bezpečný transport zraněných osob a ohledání místa činu byla využita stabilizační sada a výdřeva z technického kontejneru.

Přečtěte siSoubor typové činnosti IZS: STČ 09 – Zásah složek IZS u mimořádné události s velkým počtem zraněných osob

Po ukončení záchranných prací zahájila činnost Služba kriminální policie a vyšetřování za účelem zajištění stop a nebezpečných látek v nelegální drogové laboratoři.

Na závěr velitelé a vedoucí jednotlivých složek IZS vyhodnotili cvičení po taktické i strategické úrovni.

plk. Ing. Martin Vondra, MBA
ředitel územního odboru Kladno
Sdílet