Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Anketa Dobrovolní hasiči roku vstupuje do dalšího ročníku, hlásit se mohou jednotky i sbory

Jednotky a sbory dobrovolných hasičů z celé České republiky se od 24. května 2023 mohou hlásit do letošního, už 13. ročníku udílení ocenění Dobrovolní hasiči roku.

Cílem ankety Dobrovolní hasiči roku je nejen ocenit dobrovolné hasiče za jejich obětavou pomoc, kterou jsou nám připraveni s odvahou a odhodláním poskytnout vždy, když je ohroženo naše zdraví, životy nebo majetek, ale také je podpořit v jejich činnosti a motivovat pro budoucí činnost.

Letošní ročník přináší tři novinky.

První novinkou je „STOPKA 3×3×3“ – jednotky, které se umístily v posledních třech letech na prvních třech místech, se tři roky nemohou ankety účastnit.

Druhou novinkou je podpora sborů z menších obcí – zvýhodněny budou sbory z obcí do 500 obyvatel. Porota má povinnost vybrat minimálně jeden sbor z této kategorie.

Třetí oblastí je opatření pro fair-play hlasování. Pokud bude zřejmé, že hlasování je podvodné, bude účastník vyloučen.

Anketa je, stejně jako v předchozích letech, rozdělena do dvou kategorií.

Přihlašovací formulář jednotky – první kategorie je určena jednotkám sboru dobrovolných hasičů obcí, u kterých se posuzuje zejména profesionalita, s jakou byl přihlášený zásah proveden.

Přihlašovací formulář sboru – druhá kategorie je určena sborům dobrovolných hasičů nebo hasičským sborům, u kterých se oceňuje například preventivní činnost.

Rozhodným obdobím obou kategorií je časový úsek od 1. 7. 2022 až 30. 6. 2023.

Denně se setkáváme s mimořádnými událostmi, ve kterých společně profesionální a dobrovolní hasiči bojují o záchranu lidských životů, zvířat, majetku či životního prostředí. Prostřednictvím Ankety budeme moci už po třinácté ocenit další, kteří si to za provedené činy zaslouží,

uvedl generálporučík Vladimír Vlček.

Odborná porota vybere ze všech přihlášených 50 finalistů, kteří koncem roku obdrží ocenění „Dobrovolní hasiči roku 2023“.

Pro finalisty na prvních třech místech opět pořadatelé a partneři Ankety připravili finanční a věcné ceny, které jim pomohou k pořízení nové hasičské techniky a vybavení.

Elektronický formulář pro přihlášení a pravidla jsou přístupné na internetových stránkách www.adhr.cz.

Seznámit se s nimi bude možné také v rámci Roadshow s rádiem Český Impuls s prezentačním stánkem Ankety, na němž organizátoři seznámí zájemce s pravidly, postupem pro přihlášení i letošními cenami pro oceňované, které poskytli partneři Ankety.

Letošní třináctý ročník přináší několik změn v pravidlech i složení partnerů. Nejvýznamnějšími podporovateli dobrovolných hasičů a dlouholetými partnery Ankety jsou vedle generálního partnera společnosti GasNet také hlavní partneři. Těmi jsou ČEZ, Ford Motor Company a DCom.

Partnery Ankety jsou společnosti Lesy ČR, EG.D., Medsol, Požární bezpečnost, ZPMV, FIREFIGHTING TECHNOLOGY INT, Hasičská vzájemná pojišťovna, Techsport, GINA Software, ČEPS, Poctivá od Mattoni 1873, Víno Prokeš, Rescop a Teleskopické stožáry.

Sdílet
Seriál: Dobrovolní hasiči roku